Re: Silniční daň
Já jsem se nakonec včera dozvěděla na našem FU, odbor kontroly, že oni budou postupovat tak, že pokud podnikatel automobil ke svému podnikání používá musí silniční daň zaplatit bez ohledu na to, že pro výpočet základu daně z příjmů použije paušální výdaje.Tak já už fakt nevím...
Mně to připadá trochu nelogický, když nemám auto v majetku firmy, ani neuplatňuji odpisy, zkusím se zeptat ještě někde jinde, mému klientovi totiž naopak řekli, že když bude uplatňovat daň paušálem, že mu ty zálohy, co zaplatil v roce 2005, vrátí... to je ale dobrej chaos.. zkusím i tady na fóru zadat konkrétní dotaz, třeba se někdo ozve...
Já jsem rozesílala dotazy kam se dalo a třeba včera mi odpověděli z finančního ředitelství, že podstatné je zda vozidlo bylo či nebylo použito k podnikání (přímé uplatňování výdajů na to prý nemá žádný vliv). A je pravda, že používat k podnikání mohu i auto v osobním vlastnictví, které tedy není v obchodním majetku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 2. 2006 12:05
Prosím o radu: v letošním roce budu uplatňovat výdaje paušálem(vedu DE) a v této souvislosti vyvstala otázka,co se silniční daní.Výklad jednoho správce daně je, že pokud neuplatňuji skutečné výdaje na automobil nemusím být ani poplatníkem sil. daně. Jiný správce daně tvrdí, že podle §2 Zákona o dani sil. zaplatit musím. Na kontrolním oddělení FU mi bylo řečeno, že kontrolují pouze registrované poplatníky a toto zatím neřešili. Máte s tím někdo zkušenost?
Děkuju předem,Dana