Společné zdanění konkrétně

• (neregistrovaný)

13. 2. 2006 13:43

Pročítám si diskuzi, ale to společné zdanění mi fakt dělá problém. Poradí mi prosím někdo? Manžel podniká a je i zaměstnán. Základ daně z podnikání cca 10.000 Kč, ze zaměstnání cca 346.000. V zaměstnání uplatňuje i slevu na dani za 2 děti (sleva celkem 12000) a uplatňuje i nezd. částku na poplatíníka 38.040. Manželka má pouze příjmy ze zaměstnání, základ daně cca 177.000. Manžel uplatňuje ještě úroky a životní pojištění, celkem cca 7.000. Základ daně je cca 533.000. Když od toho odečtu těch 7.000 za úroky a pojištění, vyjde mi 526.000 celkový základ daně, který rozdělím na polovinu a mám 263.000 základ daně pro každého manžela. Od tohoto si ale už nebudou odečítat nezdanitelné částky (na poplatníka, děti...), když to uplatňovali u zaměstnavatelů, že mám pravdu? A ukáže se někde v přiznání nebo příloze ta sleva na děti (12.000), o kterou manžel platil méně na dani ze zaměstnání? Pokud mám základ daně 263.000, vychází mi daň nějakých 49.000 pro každého, je to tak? Pak je ale asi lepší, když nebudou dělat společné zdanění manželů, že? Prosím, pomožte. Jsem zoufalá. Děkuji moc. A nevíte náhodou nějaký dobrý odkaz, kam všechny ty částky nahážu a ono se mi to samo vypočítá? Kdysi jsem tady na diskuzi viděla odkaz na stránky ministerstva financí, kde jsem si mohla porovnat, jestli je lepší společné manželů, nebo ne, ale nemůžu to najít, nevíte o tom někdo něco? Jdu ještě hledat. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2006 13:56

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Společné zdanění konkrétně
      Když si vezmete formulář daň. přiznání, tam je všechno jasně a pochopitelně popsáno, včetně přílohy č. 5 pro SZM. Nebo v předchozích dikuzích někdo odkazoval na daň. kalkulačku na www.schekonom.cz. Tam si můžete Váš výsledek přepočítat.

• 13. 2. 2006 14:57

Dana (neregistrovaný)

Nebo si stáhněte formulář v xls z www.danovapriznani.cz, tam se vám všechno vypočte.
      Nezdanitelné částky i bonusy na děti samozřejmě uplatníte, v zaměstnání manželovi o to pouze strhli menší zálohovou daň.

• 13. 2. 2006 16:55

taky Lenka (neregistrovaný)

Kdyby jste mi napsala jaké přesně máte částky na potvrzení od zaměstnavatelů, tak zkusím co je pro Vás lepší. Potřebuji ovšem vědět i zaplacené pojistné a sraženou daň.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).