Re: Nezletilý syn jako spolupracující os
Nemyslím, že by to vyšlo lépe. Ročně ta spolupráce bude jistě víc než 100 hodin, tudíž DPP nepřipadá v úvahu. A odvody z DPČ jsou dost vysoké :-( Tak se mi zdá, že to vyjde lépe, když syn bude jako OSVČ spolupracující. Ale přiznám se, že spočítané to nemám :-)
Hlasuji pro spolupráci!
Zvýhodnění si uplatní sám na sebe.
Jirko, díky :-)) Budu to muset pořádně spočítat, včetně odvodů za "zaměstnance" a následně zvýšení výdajů u "zaměstnavatele" atd. Počítám daně a úlevy kdekomu a na sebe nemůžu najít čas - přesně podle přísloví, že "kovářova kobyla chodí bosa" :-))
Jen mě ještě napadá, jestli opravdu přijdu o těch 500 na dítě??? Když tak koukám do paragrafů, tak se mi zdá, že bych o ně přijít nemusela, protože jde o nezletilé dítě dle ZDP §35c/6/a. Nebo se pletu? Mzdy dělám jen okrajově, takže je možné, že mi něco uniká. Jak to tedy je s tou pětistovkou měsíčně na dítě?
Uniká Vám §13 odst. 1. Pokud je dítě spolupracující osobou, nelze za ně uplatňovat zvýhodnění (je to tam řečeno opačně - nemůže být spoluprac. osobou, pokud je uplatňováno zvýhodnění). Je fakt, že se to musí propočítat, záleží na předpokládaných příjmech, na % rozdělení, zda by skutečně nešlo raději použít ty DOPP....(s hodinami problém není, ty si na dohodách jistě pohlídáte).
Já jsem syna uplatńovala od těch 15 až do roku 2004,( to mu bylo 20), vyplatilo se to pokud byly vyšší příjmy a odpočitatelné položky, on měl ještě na studenta, dále byla výhoda pro ZP- neměl min.VZ jako osoba, za kterou platí stát. Vyživovala jsem druhé dítě. V roce 2005 jsem to zrušila, takže nový systém nemám propočítán.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
13. 2. 2006 18:45
Prosím, máte někdo zkušenosti, jestli je možné bez problémů přihlásit jako spolupracující osobu nezletilého vyživovaného syna? Má ukončenou základní školní docházku, chodí do 1.ročníku na střední školu - denní studium v tomtéž oboru, v němž podniká rodič. Syn skutečně pravidelně vypomáhá v živnosti rodiče. Pokud by syn byl spolupracující osobou, mělo by to dvě výhody: jednak by se rozředil daňový základ rodiče (OSVČ), jednak by syn získával praxi v oboru, kterým se chce v budoucnosti živit, takže by měl roky praxe k dobru, až za pár let půjde žádat o svůj živn.list.
Kolegové, co myslíte, půjde to bez problémů? Nebo je v tom nějaký háček? Jediné, co mě napadá, že od měsíce, v němž začne oficiálně spolupracovat, už nebudou moci rodiče uplatňovat daňové zvýhodnění na vyživované dítě. Díky za názory, zkušenosti, upozornění ;-)