Pájo, poradíte ?

• (neregistrovaný)

13. 2. 2006 21:03

Viděl jsem vaši brilantní odpověď ve věci srážek ze mzdy -Provident. Mám asi trochu zapeklitější věc, ale stejný princip. Právo k zasupování se prokazuje xerokopií plné moci. Jde o to, že použití osiva právně chráněných odrůd obilí podléhá zaplacení poplatku držiteli šlechtitelských práv podle zákona 408/2000 Sb. Pěstitel je povinen na písemnou žádost držitele šlechtitelských práv sdělit mu m.j. údaje o rozsahu použití t.zv. farmářského osiva(t. j. vlastního obilí, které si v předch. roce vypěstoval) a zaplatit mu poplatek. Vybírání těchto poplatků provádí Družstvo vlastníků odrůd (DRUVOD). Toto družstvo zvolilo pro výběr způsob stejný, jakým stát vybírá daně. Vytvořilo si formulář, zvaný "přiznání", který vypadá jako daňové přiznání a v něm požaduje rovnou s přiznáním poslat peníze na účet.Odmítá zaslat předem fakturu.Až dodatečně po zaplacení pošle doklad který odpovídá platbě za hotové i když placeno bylo z účtu, takže pak dochází k nesrovnalostem v datu. Ačkoliv je zcela zřejmé, že k uskutečnění zdanitelného plnění došlo dříve než k zaplacení, trvají na tom, že k uskutečnění zd.plnění dochází ke dni zaplacení!! Na kopii plné moci mají podpisy 30 zástupců českých firem,ale to nejsou přímo oni vlastníci odrůd,ale údajně zástupci zahraničních vlastníků! Co myslíte, je možno požadovat originál pověření ???

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 2. 2006 10:40

pája (neregistrovaný)

Re: Pájo, poradíte ?zkusím
      Četl jsem 3x, není to jednoduché, ale zkusím obecně.(co se týče daní a td. to neznám, jde to mimo mne).
      Zásada zastupování na základě plné moci-jednám s tím, kdo je oprávněn jednat za druhou stranu(najdu si v rejstříku -obchodní, živnostenský a pod.), pokud to není tentýž subjekt, chci plnou moc.Plná moc je dokument, kde je ověřen podpis způsobem stanoveným zákonem.Pokud jde o opakované případy, kdy je nutno dokládat plnou moc k jednání, dělá se to tak, že zmocněnec má plnou moc s ověřenými podpisy, tuto předloží a na požádání protistrany z ní udělají kopii, kterou přiloží k dokumentaci obchodního případu, protistrana signuje kopii s uvedením datumu, kdy viděla ověř.plnou moc.
      Z vlastní praxe-není-li jistota, že jednám s oprávněným, není jistota se v případě problému domoci práva. Takže mohu pouze doporučit- jakékoliv jednání pouze s oprávněným nebo na základě plné moci- ještě dodám, např. ve smlouvách, se musí- nebo má- uvést i plná moc ze dne xxyyzz, aby bylo nezaměnitelné datum udělení plné moci. Snad Vám to pomůže k orientaci.

• 14. 2. 2006 19:55

jmenovec (neregistrovaný)

Re: Pájo, poradíte ?zkusím
      Ano, jak zdůrazňujete, ověřený podpis a datum. To datum jsem si ani moc neuvědomil, to tam chybí!
      Ale ta věc je taková, že oni to těžko mohou splnit. Družstvo vlastníků dvakrát ročně (jaro, podzim) obesílá jak soukromé zemědělce, tak i společnosti a je to asi několik tisíc subjektů. Na druhé straně zastupují asi desítky těch vlastníků práv. Já nevím, jestli existuje v zákoně nějaká možnost, jak by si zjednodušili prokazování práva k zastupování. Oni vsadili na zastrašování zemědělců, hrozí pokutou 500000Kč. Celé je to popsáno na webové stránce Asociace soukr.zemědělství (ASZ) str. 4 článek ze dne 8.12.2005. Tam pak proběhlo nějaké jednání. Tu jejich stále kopírovanou plnou moc bych oskenoval a poslal Vám, kdybyste se mi ozval na můj mail. To přiznání,které rozesílají je též ke stažení na www.druvod.cz . Pochybuji, že by byli schopni všem posílat pravou plnou moc a právě to mě zajímá,jestli to mohou takto dělat.Tak promiňte, že jdu na vás s takovou zamotanou věcí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).