Re: Neuhraz.pohled.-musím urgovat,soudit
Můj názor je ten, že šéfové jsou jaksi smíření. Abyste měla pořádek v účetnictví, řekněte jim ať takovou fakturu vystaví také ta druhá firma té vaší a pak udělejte zápočet. Když nechtějí peníze(asi tu druhou firmu potřebují) tak ať aspoň srovnají problém v účetnictví.:-)
Jojo to mne napadlo právě taky, díky. Ale další problém je ten, že ta druhá velká firma nám tu neuhrazenou fakturu vrací, a evidentně ji nemá v účetnictví s dovětkem, že si to neobjednali (bohužel opak je pravdou,ale jak jsem psala jsou pak i další věci kolem toho ne košer). Prostě v těchto firmách to chodí tak, že pošlete fakturu na účtárnu, tam ji ani nezapíší a pošlou dotyčnému ved.referentovi.Ten je nejdřív měsíc na dovolené, měsíc na PR akci atp. a až po našich urgencích v lednu napíše své účtárně, že si to neobjednali... a všechny faktury (zaslala jsem v průběhu roku ještě 2 opisy...) jsou pro ně dobré tak akorát do koše. Jedinkrát ji zapsali (a pak zase odepsali), když jsem žádala o potvrzení pohledávky vůči nim k 31.12.05.... A teď babo raď.... :-((
Uplně vám rozumim. Máte fakturu ve výnosech a odvedli jste DPH a částka vám zvýší daňový základ. Upozorněte šéfa za zvýšený daň.zákl, fakturui nechte v účetnictví a protože bude neuhrazená po 4letech ji nedaňově odepíšete. Je to drahá cesta nejmenšího odporu.
Díky, taky se s tou myšlenkou pomalu smiřuji (ještěže nejde o mé peníze..). Ale vlastně se hlavně ptám, zda mne (tedy firmu) nemůže FU napadnout, že neděláme "něco" pro získání peněz z pohledávky... (i když jsme z toho vlastně státu prachy už odvedli...). Zaslechla jsem něco o tom, že je frima povinna starat se o své pohledávky.... A mohu na ni vytvořit zákon. opravnou položku - těch 20% že (i když tuším, že nic nebude uhrazeno...)
FÚ vás napadat nebude, svoje peníze dostal, tak je spokojený, opravnou položku 20% tvořit můžete, jestli je tam splněná podmínka doby. Ale možná, že ta úvaha o stornování není zas tak úplně nesmyslná - tedy ne storno, ale dobropis, když stále tvrdí, že nic nechtěli. A přijetí dobropisu by vám potvrdili? Nedalo by se tedy tvrdit, že jste vlastně omylem fakturovali?, dodali? Je to zboží nebo služba? I za cenu, že by náklady na tu dodávku nebyly daňově uznatelné, pořád byste na tom vydělali.
No je to služba spojená s předáním "výrobku" ... - DVD,filmy... Ale vše se vlastně týká už minulého roku a tak,kdybych lovila náklady, musela vše dodaňovat... a je to docela problém najít, kolik nákladů z jedné faktury produkčního se týká této služby... Prostě do tohoto bych se nerada pouštěla (a šéfové taky ne...). A bez těchto operaci by dobropis neprošel (a nejsem si jistá, že by to potvrdili..), protože je to značně velká faktura. Ach jo, asi to nechám u ledu a ať "platí" šéfové za svou liknavost v průběhu roku. Tehdy se to totiž mohlo řešit, protože přinejmenším jedna služba,kterou zaplatili, se dala vztáhnout na tuto problematickou a už vydanou fakturu.Prostě by se tehdy nevystavovala nová faktura atd. - prostě mě teď může trefit šlak. Tak se omlouvám, že tu řeším své problémy se šéfy... :-((
Tak to se asi nedá nic dělat, prostě fakturu nechat a po čase nedaňově odepsat. Vlastně ještě mě napadla jedna šílenost - jestli pro ně budete dělat dál, nedalo by se domluvit, že něco nevyfakturujete a oni za to zaplatí tu fakturu? je to z minulého roku, tak by se to muselo domluvit rychle, aby si ji tam jěště stihli dát. Jestli je to velká firma, stejně budou asi dělat dodatečné přiznání k DPH.
>>>FÚ vás napadat nebude, svoje peníze dostal, tak je
>>>spokojený, opravnou položku 20% tvořit můžete, jestli
>>>je
>>>tam splněná podmínka doby. Ale možná, že ta úvaha o
>>>stornování není zas tak úplně nesmyslná - tedy ne
>>>storno, ale dobropis, když stále tvrdí, že nic
>>>nechtěli. A
>>>přijetí dobropisu by vám potvrdili? Nedalo by se tedy
>>>tvrdit, že jste vlastně omylem fakturovali?, dodali?
>>
>>No je to služba spojená s předáním "výrobku" ... -
>>DVD,filmy... Ale vše se vlastně týká už minulého roku
>>a
>>tak,kdybych lovila náklady, musela vše dodaňovat... a
>>je to docela problém najít, kolik nákladů z jedné
>>faktury produkčního se týká této služby... Prostě do
>>tohoto
>>bych se nerada pouštěla (a šéfové taky ne...). A bez
>>těchto operaci by dobropis neprošel (a nejsem si
>>jistá,
>>že by to potvrdili..), protože je to značně velká
>>faktura. Ach jo, asi to nechám u ledu a ať "platí"
>>šéfové
>>za svou liknavost v průběhu roku. Tehdy se to totiž
>>mohlo řešit, protože přinejmenším jedna služba,kterou
>>zaplatili, se dala vztáhnout na tuto problematickou a
>>už
>>vydanou fakturu.Prostě by se tehdy nevystavovala nová
>>faktura atd. - prostě mě teď může trefit šlak. Tak se
>>omlouvám, že tu řeším své problémy se šéfy... :-((
>
>Tak to se asi nedá nic dělat, prostě fakturu nechat a
>po čase nedaňově odepsat. Vlastně ještě mě napadla
>jedna šílenost - jestli pro ně budete dělat dál, nedalo
>by se domluvit, že něco nevyfakturujete a oni za to
>zaplatí tu fakturu? je to z minulého roku, tak by se to
>muselo domluvit rychle, aby si ji tam jěště stihli dát.
>Jestli je to velká firma, stejně budou asi dělat
>dodatečné přiznání k DPH.
Velké firmy které si neřídí majitelé ale cizí osoby bez vlastnických podílů bývají sešňěrovány vnitřními směrnicemi a především mívají ISO. Tuto možnost bych jim snad ani nenabízela.
Tak se musím svěřit, protože jsem to právě s vedením projednávala... a nepřeji to nikomu.. jednat s opilým šéfem...,který dělá "chytrého".
No jsou jen dvě řešení - storno a nějak "přelít" náklady na něco jiného... (samozřejmě se jich nechtějí zbavovat) a doufat, že kontrola na dodatečné DPH nic nezjistí a nebo se vystaví fa na stejnou výši v tomto r.(na jiné plnění-služby) a nezaúčtuje se a její úhradu přiřadím k staré faktuře... P.S. doufám,že to nečte finančák.. Jdu za chvíli na panáka, ať nemá šéf takový náskok... a doufám, že mi bude nosit buchty, až mne za něj zavřou...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 2. 2006 9:10
Ahoj,
mám tu zapeklitý problém. Máme neuhrazenou pohledávku z r.05 a teď tak sleduji různá jednání, že asi bude kolem ní velký problém s uhrazením... Problém není v penězích ale ve vztazích obou firem (jedna známá automobilka..) a ve vztahu k zakázkám během roku a rokům dalším. Všechny pohledávky nám tato firma uhradila až na jednu a problém.. Vypadá to, že se šéfové nebudou chtít pouštět do soudního vymáhání... (je tam bohužel xx důvodů a navíc další zakázky pro další rok...). Jenže ta nezapl.faktura je hodně velká a mě jde o to, co na to bude říkat FÚ,když zjistí, že ji máme neuhrazenou a akorát jsme si vyměnili "pár" dopisů (kde následně oni tvrdí, že si nic neobjednali...,což není pravda, ale to je teď vedlejší). Může nás nějak postihnout (myslím po 2-3 letech nezaplacení?) Lítám v tom, mám z toho "nervy" a oni jsou relativně v klidu... - jo mimochodem se mi v průběhu roku zeptali, zda by nešla "vystornovat"... - to je tak, když majitelé vůbec nerozumí účtu a ani ekonomice...
Řekněte mi, prosím, svůj názor. Díky