Re: Neuhraz.pohled.-musím urgovat,soudit
Můj názor je ten, že šéfové jsou jaksi smíření. Abyste měla pořádek v účetnictví, řekněte jim ať takovou fakturu vystaví také ta druhá firma té vaší a pak udělejte zápočet. Když nechtějí peníze(asi tu druhou firmu potřebují) tak ať aspoň srovnají problém v účetnictví.:-)
Jojo to mne napadlo právě taky, díky. Ale další problém je ten, že ta druhá velká firma nám tu neuhrazenou fakturu vrací, a evidentně ji nemá v účetnictví s dovětkem, že si to neobjednali (bohužel opak je pravdou,ale jak jsem psala jsou pak i další věci kolem toho ne košer). Prostě v těchto firmách to chodí tak, že pošlete fakturu na účtárnu, tam ji ani nezapíší a pošlou dotyčnému ved.referentovi.Ten je nejdřív měsíc na dovolené, měsíc na PR akci atp. a až po našich urgencích v lednu napíše své účtárně, že si to neobjednali... a všechny faktury (zaslala jsem v průběhu roku ještě 2 opisy...) jsou pro ně dobré tak akorát do koše. Jedinkrát ji zapsali (a pak zase odepsali), když jsem žádala o potvrzení pohledávky vůči nim k 31.12.05.... A teď babo raď.... :-((
Uplně vám rozumim. Máte fakturu ve výnosech a odvedli jste DPH a částka vám zvýší daňový základ. Upozorněte šéfa za zvýšený daň.zákl, fakturui nechte v účetnictví a protože bude neuhrazená po 4letech ji nedaňově odepíšete. Je to drahá cesta nejmenšího odporu.
Díky, taky se s tou myšlenkou pomalu smiřuji (ještěže nejde o mé peníze..). Ale vlastně se hlavně ptám, zda mne (tedy firmu) nemůže FU napadnout, že neděláme "něco" pro získání peněz z pohledávky... (i když jsme z toho vlastně státu prachy už odvedli...). Zaslechla jsem něco o tom, že je frima povinna starat se o své pohledávky.... A mohu na ni vytvořit zákon. opravnou položku - těch 20% že (i když tuším, že nic nebude uhrazeno...)
FÚ vás napadat nebude, svoje peníze dostal, tak je spokojený, opravnou položku 20% tvořit můžete, jestli je tam splněná podmínka doby. Ale možná, že ta úvaha o stornování není zas tak úplně nesmyslná - tedy ne storno, ale dobropis, když stále tvrdí, že nic nechtěli. A přijetí dobropisu by vám potvrdili? Nedalo by se tedy tvrdit, že jste vlastně omylem fakturovali?, dodali? Je to zboží nebo služba? I za cenu, že by náklady na tu dodávku nebyly daňově uznatelné, pořád byste na tom vydělali.
No je to služba spojená s předáním "výrobku" ... - DVD,filmy... Ale vše se vlastně týká už minulého roku a tak,kdybych lovila náklady, musela vše dodaňovat... a je to docela problém najít, kolik nákladů z jedné faktury produkčního se týká této služby... Prostě do tohoto bych se nerada pouštěla (a šéfové taky ne...). A bez těchto operaci by dobropis neprošel (a nejsem si jistá, že by to potvrdili..), protože je to značně velká faktura. Ach jo, asi to nechám u ledu a ať "platí" šéfové za svou liknavost v průběhu roku. Tehdy se to totiž mohlo řešit, protože přinejmenším jedna služba,kterou zaplatili, se dala vztáhnout na tuto problematickou a už vydanou fakturu.Prostě by se tehdy nevystavovala nová faktura atd. - prostě mě teď může trefit šlak. Tak se omlouvám, že tu řeším své problémy se šéfy... :-((
Tak to se asi nedá nic dělat, prostě fakturu nechat a po čase nedaňově odepsat. Vlastně ještě mě napadla jedna šílenost - jestli pro ně budete dělat dál, nedalo by se domluvit, že něco nevyfakturujete a oni za to zaplatí tu fakturu? je to z minulého roku, tak by se to muselo domluvit rychle, aby si ji tam jěště stihli dát. Jestli je to velká firma, stejně budou asi dělat dodatečné přiznání k DPH.
>>>FÚ vás napadat nebude, svoje peníze dostal, tak je
>>>spokojený, opravnou položku 20% tvořit můžete, jestli
>>>je
>>>tam splněná podmínka doby. Ale možná, že ta úvaha o
>>>stornování není zas tak úplně nesmyslná - tedy ne
>>>storno, ale dobropis, když stále tvrdí, že nic
>>>nechtěli. A
>>>přijetí dobropisu by vám potvrdili? Nedalo by se tedy
>>>tvrdit, že jste vlastně omylem fakturovali?, dodali?
>>
>>No je to služba spojená s předáním "výrobku" ... -
>>DVD,filmy... Ale vše se vlastně týká už minulého roku
>>a
>>tak,kdybych lovila náklady, musela vše dodaňovat... a
>>je to docela problém najít, kolik nákladů z jedné
>>faktury produkčního se týká této služby... Prostě do
>>tohoto
>>bych se nerada pouštěla (a šéfové taky ne...). A bez
>>těchto operaci by dobropis neprošel (a nejsem si
>>jistá,
>>že by to potvrdili..), protože je to značně velká
>>faktura. Ach jo, asi to nechám u ledu a ať "platí"
>>šéfové
>>za svou liknavost v průběhu roku. Tehdy se to totiž
>>mohlo řešit, protože přinejmenším jedna služba,kterou
>>zaplatili, se dala vztáhnout na tuto problematickou a
>>už
>>vydanou fakturu.Prostě by se tehdy nevystavovala nová
>>faktura atd. - prostě mě teď může trefit šlak. Tak se
>>omlouvám, že tu řeším své problémy se šéfy... :-((
>
>Tak to se asi nedá nic dělat, prostě fakturu nechat a
>po čase nedaňově odepsat. Vlastně ještě mě napadla
>jedna šílenost - jestli pro ně budete dělat dál, nedalo
>by se domluvit, že něco nevyfakturujete a oni za to
>zaplatí tu fakturu? je to z minulého roku, tak by se to
>muselo domluvit rychle, aby si ji tam jěště stihli dát.
>Jestli je to velká firma, stejně budou asi dělat
>dodatečné přiznání k DPH.
Velké firmy které si neřídí majitelé ale cizí osoby bez vlastnických podílů bývají sešňěrovány vnitřními směrnicemi a především mívají ISO. Tuto možnost bych jim snad ani nenabízela.
Tak se musím svěřit, protože jsem to právě s vedením projednávala... a nepřeji to nikomu.. jednat s opilým šéfem...,který dělá "chytrého".
No jsou jen dvě řešení - storno a nějak "přelít" náklady na něco jiného... (samozřejmě se jich nechtějí zbavovat) a doufat, že kontrola na dodatečné DPH nic nezjistí a nebo se vystaví fa na stejnou výši v tomto r.(na jiné plnění-služby) a nezaúčtuje se a její úhradu přiřadím k staré faktuře... P.S. doufám,že to nečte finančák.. Jdu za chvíli na panáka, ať nemá šéf takový náskok... a doufám, že mi bude nosit buchty, až mne za něj zavřou...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
14. 2. 2006 9:10
Ahoj,
mám tu zapeklitý problém. Máme neuhrazenou pohledávku z r.05 a teď tak sleduji různá jednání, že asi bude kolem ní velký problém s uhrazením... Problém není v penězích ale ve vztazích obou firem (jedna známá automobilka..) a ve vztahu k zakázkám během roku a rokům dalším. Všechny pohledávky nám tato firma uhradila až na jednu a problém.. Vypadá to, že se šéfové nebudou chtít pouštět do soudního vymáhání... (je tam bohužel xx důvodů a navíc další zakázky pro další rok...). Jenže ta nezapl.faktura je hodně velká a mě jde o to, co na to bude říkat FÚ,když zjistí, že ji máme neuhrazenou a akorát jsme si vyměnili "pár" dopisů (kde následně oni tvrdí, že si nic neobjednali...,což není pravda, ale to je teď vedlejší). Může nás nějak postihnout (myslím po 2-3 letech nezaplacení?) Lítám v tom, mám z toho "nervy" a oni jsou relativně v klidu... - jo mimochodem se mi v průběhu roku zeptali, zda by nešla "vystornovat"... - to je tak, když majitelé vůbec nerozumí účtu a ani ekonomice...
Řekněte mi, prosím, svůj názor. Díky