Re: Výdaje uplatněné %
Všechny vydané faktury vedete v knize faktur, pro výpočet základu daně z příjmů použijete přijaté platby za vystavené faktury.
Re: Výd- uplatněné %-poraďte ještě někdo
Já si myslím, ale taky bych ráda, kdyby to ještě někdo potvrdil, že pokud chcete uplatnit výdaje procentem, tzn., že nemusíte vést DE (ale jen přehled daň.dokladů pro DPH), že do příjmu vstupují všechny vystavené faktury bez ohledu na platby. Myslím si to z toho důvodu, že kdo měl v r. 2004 DE, musí dodaňovat pohledávky. Odpoví nám, prosím, ještě někdo? Děkuji
Omlouvám se za špatnou odpověď, skutečně je nutné upravit základ daně za rok předcházející přechodu ze skutečných výdajů (podle účetnictví nebo daňové evidence) na výdaje paušální ve smyslu § 23 odst. 8 písm. b) ZDP o zásoby a pohledávky. Z toho vyplývá, že do příjmů skutečně vstupují i neuhrazené faktury.
Přesněji: nevstupují do příjmů, ale upravuje se o ně základ daně za rok, ve kterém se mění uplatňování skutečných výdajů na paušál. Zde: za rok 2004 zdanit pohledávky, pokud v roce 2005 paušál. Ale zcela nelogicky v roce 2005 zdaňujete jen skutečně přjaté platby (kromě těch již dodaněných za rok 2004), pohledávky ne. J.F.
>>>>>>>Předpokládám, že vedete DE, v tom případě faktury
>>>>>>>uhrazené do 31.12.2005
>>>>>>>
>>>>>>>>Pokud chci uplatnit výdaje % co je pro mne PŘÍJMEM ?
>>>>>>>>Všechny vystavené faktury v zúčtovacím období nebo
>>>>>>>>pouze uhrazené faktury ???
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>Ano, vedu DE neboť jsem plátce DPH. Ale domnívala
>>>>>>jsem
>>>>>>se, že například u poplatníka který vede jen evidenci
>>>>>>vystavených faktur a jinak neúčtuje o žádných
>>>>>>platbách
>>>>>>je příjmem hodnota všech vystavených faktur.
>>>>>
>>>>>Všechny vydané faktury vedete v knize faktur, pro
>>>>>výpočet základu daně z příjmů použijete přijaté
>>>>>platby
>>>>>za
Jsem z toho jelen, rok 2004 je mi jasný. Jak je to s příjmy v roce 2005? Děkuji za odpověď, nějak mi to nemyslí
>>>>>vystavené faktury.
>>>>
>>>>Díky za odpověď
>>>
>>>Já si myslím, ale taky bych ráda, kdyby to ještě
>>>někdo
>>>potvrdil, že pokud chcete uplatnit výdaje procentem,
>>>tzn., že nemusíte vést DE (ale jen přehled
>>>daň.dokladů
>>>pro DPH), že do příjmu vstupují všechny vystavené
>>>faktury bez ohledu na platby. Myslím si to z toho
>>>důvodu,
>>>že kdo měl v r. 2004 DE, musí dodaňovat pohledávky.
>>>Odpoví nám, prosím, ještě někdo? Děkuji
>>Omlouvám se za špatnou odpověď, skutečně je nutné
>>upravit základ daně za rok předcházející přechodu ze
>>skutečných výdajů (podle účetnictví nebo daňové
>>evidence)
>>na výdaje paušální ve smyslu § 23 odst. 8 písm. b)
>>ZDP
>>o zásoby a pohledávky. Z toho vyplývá, že do příjmů
>>skutečně vstupují i neuhrazené faktury.
>*****************
>Přesněji: nevstupují do příjmů, ale upravuje se o ně
>základ daně za rok, ve kterém se mění uplatňování
>skutečných výdajů na paušál. Zde: za rok 2004 zdanit
>pohledávky, pokud v roce 2005 paušál. Ale zcela nelogicky v
>roce 2005 zdaňujete jen skutečně přjaté platby (kromě
>těch již dodaněných za rok 2004), pohledávky ne. J.F.
>***************************
Pokud budete v roce 2005 uplatňovat výdaje procentem z příjmů, pak budou Vašimi příjmy pouze faktury, které Vám byly v roce 2005 zaplaceny /kromě těch dodaněných/. DPH odvedete ze všech zdanitelných plnění bez ohledu na to, zda byla zaplacena.
Stále mi není jasné proč za rok 2004 musím dodanit "pohledávky"
tzn. do přijmu musí vstoupit všechny, ale dle výše uvedených názorů budu v r. 2005 danit pouze faktury zaplacené?? Snad jen jedno vysvětlení: Výdaje se odvíjí procentuálně od příjmu, takže stát na daních neošidím. To co nezdaním jako příjem v r.2005 zdaním v roce 2006.
K dodaneni za r. 2004 se nebudu vyjadrivat, myslim si ze je to popsano vyse a i v nekolika mnoha prispevcich z drivejska,
ale dovolim si poznamku, ktera tu zatim si myslim nebyla:
- ze ten kdo je platce DPH a uplatnuje vydaje v % , tak si mysli ze povede pouze evidenci prijmu . Dle meho bude muset z hlediska DPH a jemu nalezejicich zakonu vest stejne DE a potrebou evidenci k DPH, a v dan. priznani pouze uplatnit prijmy a k tomu nalezejici % výdaju. Takze ten kdo si mysli, ze z ucetnictvi ci evidence unikne a je platce DPH nema pravdu.
Tak já se pokusím to shrnout: Když ZAČÍNÁTE v roce 2005 s %náklady, tak musíte podle zákona (vzhledem k tomu, že měníte způsob uplatňování nákladů...) dodanit vše za rok 2004 (proč - to je opravdu popsáno v diskuzích níže).Za rok 2005 už toto neděláte (dáte si pozor a uhrazené pohledávky z roku 2004 nedáváte do příjmu!), protože v dalším roce (2006) již jen pokračujete v uvedeném způsobu uplatňování nákladů! A proto se k pohledávkám (i závazkům) chováte již stejně jako dříve. Tj. že je zdaňujete v momentě jejich příjmu (úhrady)....
Taky si jinak myslím, že plátci DPH se rozhodně nezbaví "papírování". Musí mít veškeré daňové podklady pro spočítání DPH!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 2. 2006 18:51
Pokud chci uplatnit výdaje % co je pro mne PŘÍJMEM ?
Všechny vystavené faktury v zúčtovacím období nebo pouze uhrazené faktury ???