Re: daň paušál + silniční daň
nárok na vrácení určitě nemáte. V zákoně o dani silniční §2: předmětem daně jsou motor. vozidla ... jsou-li používána k podnikání nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti ...
Jestli má někdo pro účely daně z příjmů výdaje %, tak tyto výdaje obsahují již i výdaje za provoz vozidla
nulové přiznání by Vám vůbec neměli uznat. Pokud jste si platila v průběhu roku zálohy SD, tak se předpokládá, že auto bylo k podnikání používáno!!
Tak... teď jsem mluvila s finančákem.
Daňový subjekt při případné kontrole musí prokázat, že auto skutečně pro podnikání nepoužíval, potom může požádat o vrácení silniční daně, popř. o převod této daně na částečnou úhradu daně z příjmu.
Proč jsem platila zálohy??? Myslela jsem, že auto využívat budu.
Průkaznost nepoužívání auta záleží na činnosti, těžko to prokáže taxikář nebo např. kurýr...
Ale já jako účetní s vlastní kanceláří, kterou mám za rohem, bych to nejspíš obhájila
1) FU neprokazuje poplatníkovi, že s autem jezdil, ale poplatník musí prokázat FU, že nejezdil
2) Jak prokáže taxikář, že nejezdil, když bude mít příjmy za taxislužbu? To jste už trochu přehnala, v souvislosti s účtováním nemá silniční daň nic společného.
1) nelze požadovat po subjektu, aby prokázal, že něco nedělal. zapátrejte v daňových judikátech, řešeno už mockrát, i ÚS.
on bude tvrdit v protokole, že nejezdil. protokol §12 337/92 je veřejná listina, tedy důkaz. FÚ, pokud toto tvrzení prokáže jako
nevěrohodné (podotýkám - PROKÁŽE) - §31 odst. 8 písm. c), může dále chtít vyvrátit dalším důkazem své pochybnosti.
2) řeknu vám případ z praxe. taxikář řekl, že provozoval taxislužbu autem kolegy. jeho stálo v garáži. příjmy danil. FÚ musel držet hubu a krok, silniční daň neplatil, neboť neměl žádný výdaj související s vozidlem v účetnictví.
Nepřehnala jsem nic. daňové řízení se řídí zákonem o správě daní. § 31 říká, že jako důkazy lze užít mimo jiné povinné záznamy vedené ds, doklady atd. např. tedy účetnictví
podle § 24 586/92 se odečtou od příjmů výdaje na dosažení příjmů....prokázané a ve výši stanovené tímto nebo zvláštními předpisy. zvláštní předpis je např. zákon o účetnictví.
takže pokud zaúčtuje a dá do daňových výdajů náklad s vozidlem, je to důkaz, že vozidlo používá pro zajištění příjmů.
mám dotaz. jste daňový poradce?
byla jsem teď několik dnů pryč, k počítači jsem se dostala až teď, tak nevím, jestli moji reakci zaregistrujete
1) pokud se na FU něco na přiznání nebude líbit, tak pošlou výzvu §43 z. 337/92. V odst. 1 ....vyzve daňový subjekt, aby .... pravdivost údajů řádně prokázal
2) nejezdím taxikem, tak nevím, jestli nemají taxikáři povinnost na dokladu uvádět SPZ. Mám takový pocit, že jim to nějaká jejich směrnice ukládá. V tom případě by bylo u něj průkazné, pokud by používal auto kolegy, že na dokladu by byla jeho SPZ. Ovšem kolega by pak taky asi musel prokazovat, že ve stejnou dobu nevystavoval doklady na stejnou SPZ
daňový poradce nejsem
1)znovu vám opakuji, že nelze požadovat prokázání že něco nedělal. jsou už na to judikáty a taky je to logický nesmysl. na §43 odpoví do protokolu (tj. do veřejné listiny, která je důkazem) že nepoužíval a tím to hasne. pokud správce daně nenajde důkaz, kterým to vyvrátí (např. zaúčtování dokladů souvisejících s provozem vozidla), může sklapnout.
2) to je hezký, že nedodrží směrnici či vyhlášku, ale na základě toho nelze tvrdit, že nemluvil pravdu. to by museli vyhodit náklady na provoz vozidla všem, kteří nedělají zkoušky po dvou letech na řízení vozidel, protože taky porušují předpisy.
kolega musel prokazovat, a samozřejmě to měli tak, že jeden jezdil v noci druhý ve dne.
myslím, že původní problém byl jinde. pokud někdo platí zálohy na silničku a poté podá nulový dsl, MUSÍ mu berňák vrátit zálohy, pokud BERŇÁK neprokáže, že auto nepoužíval k podnikání. používání FÚ prokáže, pokud najde v nákladech cokoliv, co je spojeného s autem. jinak ne.
o to právě jde. Původní problém byl, jestli má Lena nárok na vrácení záloh SD, jestliže bude uplatňovat výdaje %. Myslím, že ona nechtěla nic zatajovat, jen se ptala, jak to má být, když je auto používáno, není v majetku firmy a budou výdaje %. Pokud bude chtít za každou cenu mlžit, aby nemusela daň platit, tak se jí to možná podaří, jak Vy jí radíte.
>o to právě jde. Původní problém byl, jestli má Lena
>nárok na vrácení záloh SD, jestliže bude uplatňovat
>výdaje %. Myslím, že ona nechtěla nic zatajovat, jen se
>ptala, jak to má být, když je auto používáno, není v
>majetku firmy a budou výdaje %. Pokud bude chtít za
>každou cenu mlžit, aby nemusela daň platit, tak se jí to
>možná podaří, jak Vy jí radíte.
byla by hloupá, kdyby silniční daň platila, když má paušál. a mlžit nemusí, stačí když řekne, že nemá auto v nákladech. a končím debatu:-) nechce se mi rolovat.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 2. 2006 6:20
Uplatňuji auto paušálem (není v majetku firmy). Za rok 2005 budu uplatňovat paušálem i daň z příjmu. Mám nárok na vrácení záloh SD, které jsem zaplatila v r. 2005? Názory se různí...