Re: Ušlá mzda po dobu pracovní neschopno
Pokud jste byla v r.2005 zaměstnaná a pobírala zdanitelný příjem, záleží na tom, jak vysoká byla tato náhrada ušlého výdělku . Pokud byla nad 5000,(což je pravděpodobné), a byla z ní sražena zálohová tzv.min.20% daň u plátce (pojišťovny),budete si podávat sama přiznání -od pojišťovny a od zaměstnavatele si musíte vyžádat potvrzení o zdan.příjmech a zálohách na daň .Jako invalidní důchodce si uplatníte navíc odpoč.částku 1190x počet celých měsíců, kdy jste pobírala ID. Př : ID přiznán od 2.6.05, do zúčtování bude 6x1190,-, kromě celoroční nezdanitelné částky na osobu ve výši 38040.Jako TZP uplatňujete již odpočet na invalidní důchod. Dvojnásobek odpočtu by náležel v případě TZP s P.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 2. 2006 10:41
Prosím, jsem v důsledku úrazu/ sražena automobilem/plně invalidní, v roce 2005 mi byla vyplacena pojištovnou viníka ušla mzda na výdělku po dobu mé pracovní neschopnosti.
Chtěla bych potvrdit můj předpoklad, že byla vyčíslena ve výši hrubého příjmu a tím jí musím přiznat ke zdanění jako příjem.
Dále jsem se chtěla informovat, zda mám jako invalidní důchodce nějakou úlevu na daních, jsem i držitelkou průkazu ZTP.
Díky