Re: nesouhlasí počáteční stavy
Doporučuji převzít konečné zůstatky dle účetní uzávěrky (přílohy k přiznání) jako zůstatky počáteční (abyste mohla zaúčtovat rok 2005). Musíte zjistit, kde vznikly chyby a případně je opravit daňově či nedaňově, všechny opravy dělat vnitřními doklady v roce 2005.
Nemám k dispozici účetnictví za rok 2004 a nemohu proto teď zjistit kde se stali konkrétně chyby. Bývalá účetní ho nechce vydat, takže pánovi nezbylo než se obrátit na advokátní kancelář. Na finančním úřadě jsme se domluvili, že zatím převezmeme počáteční zůstatky v tisících jak jsou uvedené na rozvaze. Evidentně tam však chybí zůstatky ohledně úvěru a vydané faktury. Nevím teď co s tím.
Aha, tak účtujte normálně než se situace vyřeší a vy dostanete k dispozici účetnictví. Opravy zaúčtujte zatím nedaňově v roce 2005 (např. abyste mohla zaúčtovat úhradu FV, tak zaúčtujete předpis nedaňově do výnosů) a uvedete v přiznání, kde se uvádí nedaňové výnosy. Snad někdo doplní více, nic jiného mě nenapadá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 2. 2006 13:53
Prosím poraďte mi. Převzala jsem účetnictví a chci zpracovat rok 2005, nevím si však rady. Zjistila jsem , že nesouhlasí po převodu z roku 2004 počáteční stavy - v roce 2004 bylo pořízeno vozidlo na úvěr ve výši 165 478,-- Kč, splaceno v roce 2004 bylo 2780,48 Kč, v poč. stavu by mělo být jako dlouhodobý úvěr 162697,52 , ale není , jak to můžu opravit, abych mohla dále účtovat splátky úvěru ? Také vydaná faktura v roce 2004, částka 44520,-- je zaplacená v roce 2005. V poč. stavu tato částka chybí. Co s tím ?