Re: Prosím mzdové účetní - jsem magor-sp
ad 1) sleva na dani se odpočítá z vypočtené daně (max. do výše vypočtené zálohy na daň). Teprve pak se odpočítává daňové zvýhodnění (nebo bonus) na dítě. Takže jestli bude vypočtená daň 450,-, po odpočtu základní slevy na dani (600,-) je daň. povinnost nula a zaměstnaec dostane ještě 500,- Kč bonus na 1 dítě.
ad 2) o vyplacené daňové bonusy jste si měla snížit odvod záloh na daň.
Moc děkuju za odpovědi.
>>Poprvé dělám mzdu pro zaměstnance,který má 5
>>hod.denní
>>úvazek a základ. minimální mzdu. V zákoně č. 589 jsem
>>se dočetla,že je zrušena odpočitatelná položka v
>>měs.výši 3170,- (roční 38040) a nahrazuje ji částka
>>600,-
>>měsíčně (roční 7000).
>>1. Odkud mám tuto částku odpočítat? Z vypočtené výše
>>daně a nebo z vypočítaného daňového základu?
>>2. Za rok 2005 mi vyšlo, že jsem na sražených
>>zálohách
>>za tuto zaměstnankyni odvedla o 700,- víc (díky
>>daňovým bonusům). Mám požádat FÚ o vrácení vzniklého
>>přeplatku, když je předpoklad,že v letošním roce této
>>pracovnici nevznikne žádná daňová povinnost a nebudu
>>moci
>>snížit odvod,abych vyrovnala tuto částku?
>>Snad jsem to napsala jasně, já jsem už z toho zákona
>>úplný magor,v jedné větě odkaz na dalších 10§. Moooc
>>prosím o pomoc.Díky Alena
>Re : 1. výsl.dań ponížíte o 600,- Kč
> 2: o přeplatek si můžete požádat /na vratku
>dań.bonusů je zvláštní tiskopis/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 2. 2006 14:09
Poprvé dělám mzdu pro zaměstnance,který má 5 hod.denní úvazek a základ. minimální mzdu. V zákoně č. 589 jsem se dočetla,že je zrušena odpočitatelná položka v měs.výši 3170,- (roční 38040) a nahrazuje ji částka 600,- měsíčně (roční 7000).
1. Odkud mám tuto částku odpočítat? Z vypočtené výše daně a nebo z vypočítaného daňového základu?
2. Za rok 2005 mi vyšlo, že jsem na sražených zálohách za tuto zaměstnankyni odvedla o 700,- víc (díky daňovým bonusům). Mám požádat FÚ o vrácení vzniklého přeplatku, když je předpoklad,že v letošním roce této pracovnici nevznikne žádná daňová povinnost a nebudu moci snížit odvod,abych vyrovnala tuto částku?
Snad jsem to napsala jasně, já jsem už z toho zákona úplný magor,v jedné větě odkaz na dalších 10§. Moooc prosím o pomoc.Díky Alena