Zaokrouhlení v rozvaze

• (neregistrovaný)

15. 2. 2006 16:49

Dobrý den,

prosím porádíte mi někdo? Vyplňuji rozvahu a HV mi vychází zisk 266,00 Jak si stím mám poradit když v rozvaze musí být uvedeny částky v celých tisících? Mám zaokouhlit na 1000Kč? uvést to tam asi musím, když z toho pak uvádím DPPO?
    Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 2. 2006 18:28

Anonym. (neregistrovaný)

Re: Zaokrouhlení v rozvaze
      V rozvaze někdy musíte porušit pravidla o zaokrouhlování, aby vám vyšla souhlasně aktiva a pasiva. Co se týká HV ve výši 266,00 Kč, tak bych v rozvaze i ve výsledovce uvedla 0. To, že budete platit daň je nepodstatné.

• 15. 2. 2006 20:01

Eva (neregistrovaný)

Přidám se k diskuzi o zaokrouhlení - zatím všechny účetní software, které mi prošly rukama občas vykazovaly rozdíly mezi aktivy a pasivy, příp. mezi HV ve výsledovce a HV v rozvaze - jen z důvodu zaokrouhlení na tisíce (v korunách vše sedělo). Jakou s tím máte kdo zkušenost? Dáváte na FÚ výkazy kde se aktiva nerovnají pasivům, pokud to tak sestaví účetní SW, nebo upravujete? Má někdo zkušenost jestli vadí FÚ případný zaokrouhlovací rozdíl? Děkuji za názory. S pozdravem Eva

• 15. 2. 2006 20:28

Eva M. (neregistrovaný)

Mám pocit, že si děláte zbytečné starosti.
      1) Daň počítáte z daňového základu, nikoliv z HV, o němž píšete.
      2) Daňový základ se zaokrouhluje na tisícikoruny dolů, takže i kdybyste měla daňový zisk 266 Kč, stejně ho zaokrouhlíte dolů na nulu a tudíž žádné daně neplatíte.
      3) Zaokrouhlení ve výkazech taky upravuju, aby souhlasila rozvaha s výkazem zisků a ztrát a aby HV ve výkazech přibližně odpovídál HV v přiznání. Ale myslím, že je to zbytečná práce, přece úředníkům musí být jasné, že se mohou nakumulovat zaokrouhlovací rozdíly a tudíž může být nějaká disproporce v HV ve výkazech dejme tomu o 2-3 tisíce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).