Re: Přechod z DE na PÚ-zdrav.+sociální O
A jak jste účtovala tu úhradu? MD336 D221?
Problém vidím v tom, že takhle to pojištění nedostanete ani do výdajů v r.2005 (nebylo placeno v DE) ani do nákladů v r.2006 (nemáte předpis do nákladů).
Do r.2005 to samozřejmě nacpat nemůžete, takže bych to zohlednila v daních za 2006. Možností je více, názorů taky :-) Zcela nejjednodušší by bylo neúčtovat to poj. do počátečních stavů a tu úhradu za prosinec zaúčtovat rovnou náklady proti bance. Jinou možností je účtovat tak, jak píšete, ale mimoúčetně v daňovém přiznání za 2006 zohlednit "náklady z přechodu", v nichž by bylo mj. i to pojistné.
Jestli chcete, můžete se podívat na www.volny.cz/prechod
Vytvořila jsem amatérské stránky, kde se snažím soustředit informace právě k přechodu DE->PU.
koukala jsem na ty vaše stránky. Hezké. Já s tím z hlediska účetnictví ani daně z příjmu nemám problém. Ale z hlediska platby odvodů na SP a ZP je to pro mě záhada. Problém je, že úpravy podle par. 5 a 23 údajně sociálku nezajímají - je v DP údajně (to mi řekli) zajímá řádek před těmito úpravami a tak jsem z toho blázen.
Přechod DE-Účto je jednoduchý, protože při vedení účetnictví se při výpočtu pojistného vychází ze základu daně a tak se tam všechny operace spojené se změnou metody projeví! Ovšem přechod opačný, to je záhada, protože najednou sociálku žádné úpravy nezajímají - jenom prříjmy a výdaje a to je vše........
Já si myslím, že jste postupovala správně. Všechny takové platby by jste měla zohlednit k 31.12.2005 jako závazky případně i pohledávky vykázané v daňové evidenci. O výši závazků potom musíte upravit první daňové přiznání v podvojném účetnictví tedy zaa rok 2006 - snížit ZD a o případné pohledávky zase zvýšit ZD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
16. 2. 2006 12:35
FO přešla letos z DE na účetnictví. Na BÚ za 01/2006 jsou úhrady za soc. + zdrav. OSVČ. Jedná se opojištění za 12/2005.
Dopočátečních stavů jsem si naúčtovala:
701/336300-OSSZ OSVČ
701/336400-VZPOSVČ.
Postupuji správně?