Re: Příplatek za praci v sobotu
Pokud pracujete v podnikatelské sféře, tak příplatek za práci v sobotu nebo neděli ze zákona nenáleží. Zaměstnavatel ho může poskytnout nebo nemusí. Pokud tato práce o víkendu bude přesčasem (tzn. odpracováno navíc a nevybráno za to náhradní volno), pak náleží příplatek 25% z hodinového průměru za každou odpracovanou přesčasovou hodinu.
Dekuji moc za odpoved. Ano, jedna se o podnikatelsky subjekt. Sobota je vyresena. Jen bych se chtela ujistit. V zakone o mzde a odmenovani je uvedeno, ze za svatek ma zamestnanec narok na 100% prumerny vydelek a je tam uvedeno, ze svatek je definovan podle zakona 93/51 Sb, podle ktereho je za svatek povazovana i nedele. Urcite je to nekde novelizovano, jen nevim, kde.
Moc dekuji za radu.
Zákon č. 93/1951 ve znění zákona 65/1965 a 74/1994 byl zrušen, zrovna tak jako zákon 56/1975, kterým se měnil zákon 93/51 a byly zrušeny i další nařízení a zákony, které se k tomu zákonu 93/56 vztahovaly nebo jej upravovaly. Musíte se řídit aktuálním Zákonem o mzdě. V §5 se hovoří o mzdě a náhradním volnu za práci přesčas, v §6 pak o mzdě a náhradě mzdy za svátek.
Neděle není v žádném případě rovna státem určenému svátku.
Zákon 245/2000 ve znění Zákona 101/2004 určuje, co jsou státní svátky, co jsou ostatní svátky a co jsou dny pracovního klidu.
Děkuji moc, ted jsem prochazela sbirku zakonu a nasla to taky. Moc se omlouvam. Kazdopadne bych se rada zeptala, jak hledate novely k jednotlivym zakonum. Pokud prochazim sbirku na internetu, dost dlouho mi trva, nez nejakou najdu a casto se mi stane, ze nekterou prehlednu. Jeste jednou dekuji za poskytnute rady.
Já ani tak nehledám jednotlivé novely, dívám se na aktuální znění a tam bývá napsáno, ve znění jakých zákonů ten zákon je. Každý rok mám také zákony v papírové podobě a k tomu odebírám časopis Mzdová účetní, který na změny upozorňuje. Samozřejmě se zabývám zákony, které potřebuji ke své práci, nesleduji např. občanský zákoník, pokud ho zrovna nepotřebuju. Těch zákonů a úprav je tolik, že se v nich nevyznají ani právníci ani sami tvůrci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
16. 2. 2006 15:15
Preji hezky den, nevite nahodou nekdo, zda existuje priplatek za praci v sobotu a kolik to cini?
Za praci v nedeli se pocita priplatek jako prace ve svatek a tedy 100 % prumerneho vydelku, je to tak?
Dekuji za pripadnou radu