Re: Zřizovací výdaje, nebo DHM?
Nejsem si jistá, ale podle mě musíte mít tento dům vložen do obchodního majetku - cena tam být musí a potom by se dalo v poměru služebně/soukromě odepisovat. To ale nechcete.
Když nemá dům vložen do obchodního majetku, nemůže podle mě dávat do nákladů okno, podlahu atd. Možná by se dala do OM vložit jen část domu /kancelář/ - moc zkušeností s tímto nemám, ale asi by ta část domu /v podnikání/ měla být uvedana na katastru, měla by být jiná sazba elektřiny.
Cena nad 40000 je technické zhodnocení - musí se odepisovat, pod 40000 můžete dát do nákladů přímo - daňové náklady to jsou ale jen tehdy, když bude dům /kancelář/ uvedena v obchodním majetku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 2. 2006 9:36
Dobrý den, prosím poraďte, jak mám zatřídit stavební materiál (okno, dveře, podlaha, dlažba), na který jsem dostala od klienta účtenky, on stavěl dům, a jednu místnost má jako provozovnu. Ale nechce dát do odpisů procentuelní část domu, asi nechce, aby se vědělo, kolik ten dům stál, nebo co, a tak nevím, jestli to mám zaúčtovat jako soubor movitých věcí, je toho nad 40.000,-- Kč., nebo jako zřizovací výdaje ale to mi připadá jako blbost. A kdybych vyhodila jednu malou účtenku, bylo by to za 39.900, to bych mohla rovnou smáznout? Je to přece věc dlouhodobé spotřeby. Děkuji za názory. Vaše vděčná kolegyně.