Dobrý den, mám dotaz, jak mám zaúčtovat vratku přeplatku od FÚ (platby daně z příjmů)? Převzala jsem účetnictví od roku 2005, a starší roky nemám k dispozici. Nicméně KZ na účtu činil 44000,- přeplatek, ale FÚ vrátil 120 000,-. Tak nevím, jestli mám dělat rekonstrukci starších let (a kdoví, jestli se dopídím), nebo mám smáznout 341 a zbytek zaúčtovat jako mimořádný finanční výnos? Nechci klienta poškodit, ale ze zkušenosti za ten rok vím, že běžně ztrácí doklady o úhradách, a i z minula mu na třístovkách leccos visí. Tak abych nad tím nestrávila mládí :-))) a k ničemu. Díky.
Re: Vratka přeplatku
Nemusíte dělat rovnou rekonstrukci, ale kouknout se na předchozí roky můžete (co se týká 341 - zálohy a skutečná daň). Tím, že to dáte do finančních výnosů, majitele firmy asi nepotěšíte. Asi by nebyl rád, že mu něco podruhé zdaňujete.
17. 2. 2006 9:44
Dobrý den, mám dotaz, jak mám zaúčtovat vratku přeplatku od FÚ (platby daně z příjmů)?
Převzala jsem účetnictví od roku 2005, a starší roky nemám k dispozici. Nicméně KZ na účtu činil 44000,- přeplatek, ale FÚ vrátil 120 000,-. Tak nevím, jestli mám dělat rekonstrukci starších let (a kdoví, jestli se dopídím), nebo mám smáznout 341 a zbytek zaúčtovat jako mimořádný finanční výnos? Nechci klienta poškodit, ale ze zkušenosti za ten rok vím, že běžně ztrácí doklady o úhradách, a i z minula mu na třístovkách leccos visí. Tak abych nad tím nestrávila mládí :-))) a k ničemu. Díky.