Reverse Charge placené české firmě???!!!

• (neregistrovaný)

18. 2. 2006 16:49

Moc prosím o názory. Klient-plátce nakupuje licence od firem-plátců v EU. Od některých má faktury vystavené těmi firmami v EU a platí přímo na účet těch firem do EU. Tam je to jasné = běžné reverse charge služby.

ALE:
    Některé ty EU-firmy jsou tady v ČR zastupovány agenturou, která se na toto zastupování specializuje. Ta agentura vystavuje jménem těch EU-firem faktury s českým textem a v české měně, licence se platí na účet té agentury a ta agentura pak ty peníze posílá těm firmám do EU. (Ta agentura je samostatný český subjekt, není to pobočka žádné z těch EU-firem). Na těch fakturách je jako dodavatel uvedena ta EU-firma včetně její adresy a VAT.

Předpokládám, že i v tomto druhém případě jde o reverse charge, takže do přiznání i do souhrnného hlášení se to zaznamená úplně stejně jako v prvním případě. Je to tak? Nebo máte jiný názor? Děkuji :-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 2. 2006 18:28

Aňa (neregistrovaný)

Re: Reverse Charge placené české firmě??
      Zajímavý případ, mám na to stejný názor - podle mne je rozhodující, aby dodavatel na faktuře byl uveden plátce z JČS a pak by to pro Vás byl reverse-charge=přidanění a současně nárokování v ČR.
      Jen nevím, na základě čeho víte, že ty peníze jdou na účet té firmy z ČR (mezi ní a firmou z EU existuje nejspíš Smlouva o zprostředkování, kde se dohodly, že platba půjde přes tuto čs. firmu??)
      Do Souhrnného hlášení se ale služby neuvádějí!!!!! Pouze DODÁNÍ ZBOŽÍ do EU= směrem ven, nic jiného - t.j. žádné služby!!!!
      Navíc Vy máte opačný případ - Vy nakupujete.
      :-))

• 18. 2. 2006 18:32

Eva M. (neregistrovaný)

Paní Aňo, díky za odpověď, doufala jsem, že se ozvete ;-)
      Jsem ráda, že máte stejný názor. S těmi platbami to vím na základě ústních informací, smlouvy jsem neviděla, ale nemám důvod nevěřit.
      S tím souhrnným hlášením máte samozřejmě pravdu, už z toho blbnu, sedím nad lejstry celý den a takhle to dopadá :-)))

• 18. 2. 2006 18:37

Aňa (neregistrovaný)

**
      Tak to jen potvrdilo, že to tak bude, už jsem měla obavy, že na fakturách někde tato čs.firma figuruje:-(((

• 18. 2. 2006 18:41

Eva M. (neregistrovaný)

Ty faktury vypadají tak, že v rámečku pro dodavatele je komplet jméno, adresa a VAT té EU firmy.
      Ta česká firma je uvedena jen úplně dole jako ten, kdo vystavuje fakturu, včetně jména svého jednatele. A bankovní účet je té české firmy. Pěkný zmatek, že :-))

• 18. 2. 2006 18:43

Aňa (neregistrovaný)

To ano, ale jestli to tak mají ve smlouvě - budiž.
      A Vy platíte na účet, který uvedou, ostatní Vás nezajímá:-)))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).