Re: Reverse Charge placené české firmě??
Zajímavý případ, mám na to stejný názor - podle mne je rozhodující, aby dodavatel na faktuře byl uveden plátce z JČS a pak by to pro Vás byl reverse-charge=přidanění a současně nárokování v ČR.
Jen nevím, na základě čeho víte, že ty peníze jdou na účet té firmy z ČR (mezi ní a firmou z EU existuje nejspíš Smlouva o zprostředkování, kde se dohodly, že platba půjde přes tuto čs. firmu??)
Do Souhrnného hlášení se ale služby neuvádějí!!!!! Pouze DODÁNÍ ZBOŽÍ do EU= směrem ven, nic jiného - t.j. žádné služby!!!!
Navíc Vy máte opačný případ - Vy nakupujete.
:-))
Paní Aňo, díky za odpověď, doufala jsem, že se ozvete ;-)
Jsem ráda, že máte stejný názor. S těmi platbami to vím na základě ústních informací, smlouvy jsem neviděla, ale nemám důvod nevěřit.
S tím souhrnným hlášením máte samozřejmě pravdu, už z toho blbnu, sedím nad lejstry celý den a takhle to dopadá :-)))
**
Tak to jen potvrdilo, že to tak bude, už jsem měla obavy, že na fakturách někde tato čs.firma figuruje:-(((
Ty faktury vypadají tak, že v rámečku pro dodavatele je komplet jméno, adresa a VAT té EU firmy.
Ta česká firma je uvedena jen úplně dole jako ten, kdo vystavuje fakturu, včetně jména svého jednatele. A bankovní účet je té české firmy. Pěkný zmatek, že :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
18. 2. 2006 16:49
Moc prosím o názory. Klient-plátce nakupuje licence od firem-plátců v EU. Od některých má faktury vystavené těmi firmami v EU a platí přímo na účet těch firem do EU. Tam je to jasné = běžné reverse charge služby.
ALE:
Některé ty EU-firmy jsou tady v ČR zastupovány agenturou, která se na toto zastupování specializuje. Ta agentura vystavuje jménem těch EU-firem faktury s českým textem a v české měně, licence se platí na účet té agentury a ta agentura pak ty peníze posílá těm firmám do EU. (Ta agentura je samostatný český subjekt, není to pobočka žádné z těch EU-firem). Na těch fakturách je jako dodavatel uvedena ta EU-firma včetně její adresy a VAT.
Předpokládám, že i v tomto druhém případě jde o reverse charge, takže do přiznání i do souhrnného hlášení se to zaznamená úplně stejně jako v prvním případě. Je to tak? Nebo máte jiný názor? Děkuji :-)