Re: Doklady ke spol zdaň. manželů
Teoreticky nepotřebuje žádný doklad, když manžel nemůže na ni uplatnit odpočet, stačí čestné prohlášení.
Já sama jsem si ale od zaměstnavatele manželky, která je na mateřské, vyžádala potvzrzení o výši vyplácené mateřské, protože ona sama nevěděla, kolik za celý rok pobírala.
Když už jsem se nabídla, že zaměstnanci SZM udělám, tak jim nechci udělat špatně, takže já si raději tyto Potvrzení obstarám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 2. 2006 16:58
Manželka pobírala do 15.1.2005 podporu v nezam. od 16.1.2005 pobírala nemocenskou (rizik. těhotenství) vyplácenou bývalým zaměstnavatelem, poté od 17.7.2005 do konce 2005 podporu v mateřství (opět vyplácel bývalý zaměstnavatel). Všechny tyto částky nejsou předmětem daně, tedy manželka má z hlediska daně příjem 0. Odečet 21000 neuplatňuji jelikož její příjem přesáhl těch 38040.
Má otázka zní jestli manželka potřebuje k podání DAP nějaký doklad? Dle mého by mělo stačit maximálně její čestné prohlášení, že neměla žádný zdanitelný příjem (resp. vyšší než těch 38040) za rok 2005.
Níže v jiném příspěvku Jitka odpovídá, že manželka potřebuje doklad o výši mateřské, ale proč, když to není zdanitelný příjem? Potřebuje tedy doklad o podpoře, nemocenské a příspěvcích v mateřství nebo ne (v případě že ano, nevíte proč, když to nemá na nic vliv - pokud neuplatňuji odečet 21 tis. za vyživ. osobu)? Děkuji.