Kniha jízd

• (neregistrovaný)

18. 2. 2006 18:41

Potřebuji poradit. Můžu do knihy jízd uplatňovat i cesty z domu/ místo registrace do mé prodejny ? Auto je registrované na mé IČO. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 2. 2006 19:09

N. (neregistrovaný)

Re: kniha jízd
      Řiďte se § 24 odstavec 2 písmeno k) zákona o daních z příjmů:
      "k) výdaje (náklady) na pracovní cesty ..... pokud není dále stanoveno jinak, přitom

1. ..... na pohonné hmoty spotřebované silničním motorovým vozidlem 23d) zahrnutým v obchodním majetku poplatníka nebo v nájmu (s výjimkou uvedenou v bodě 4) a na nezbytné výdaje spojené s pracovní cestou v prokázané výši,

2. .. pro poplatníky s příjmy podle § 7; pravidelným pracovištěm pro poplatníky s příjmy podle § 7 se také rozumí místo podnikání uvedené v živnostenském nebo jiném obdobném povolení k podnikání.

• 18. 2. 2006 19:51

Renata (neregistrovaný)

Asi jsem hloupá,ale ze zákoníku neumím vyčíst nic. Potřebuji příklad,. Dnes mi jedna známá řekla, že používá své auto a cesty do prodejny si účtovat nesmí. Já ho mám na IČO a cesty si normálně do nákladů dávám. Jen chci vědět, jestli to dělám dobře a nebo si to do nákladů dávat nesmím. Díky

• 19. 2. 2006 7:59

N. (neregistrovaný)

Pracovní cesta je cesta z pravidelného pracoviště, podle výše uvedeného zákona je u podnikatelů pravidelným pracovištěm i místo podnikání uvedené v ŽL, tedy u vás bydliště, proto cesta z bydliště je pro vás pracovní cestou (samozřejmě pokud jedete pracovat, tedy dosahovat zdanitelné příjmy :-)).

• 19. 2. 2006 8:23

N. (neregistrovaný)

Musím ovšem v zájmu objektivity dodat, že otázka pravidelného pracoviště podnikatele může být ve sporu s FÚ problematická.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).