Re: zařazení předmětu do OM
Prokážete tím, že o majetku budete účtovat (042). Jelikož jde o předčasné ukončení leasingu, budete muset provést úpravu dle § 23. Dle § 29 odst- 1 písm. c) pak oceníte vozidlo při zařazení do DHM. Při prodeji pak budete postupovat standartním způsobem pro prodej DHM. Pokud nebudete používat a budete následně po odkoupení prodávat prodávat, pak lze ponechat na účtu 042 a prodat jako nezařazenou investici.
Založte kartu DHM, kde budete soustředit veškeré výdaje, které budou vstupovat do pořizovací ceny (zaplacené nájemné, o které musíte v důsledku porušení a předčasném ukončení nájemní smlouvy). V DE budete evidovat kupní cenu dle smlouvy s leas. společností jako pořízení DHM.
Děkuji. Ještě doplňující dotaz:
Je zaplacené nájemné v předchozích letech, které uvedu jako zvýšení příjmů v roce porušení podmínek leasingové smlouvy, též na druhé straně v tomto roce i celé daňové (tj. veškeré dosavadní splátky) ? Proti tomu budu mít v tom samém roce prodejní fakturu tohoto vozu třetí osobě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
18. 2. 2006 22:39
Můžete mi prosím někdo vysvětlit, jaký je proces "zařazení" předmětu do obchodního majetku ? Jedná se mi o případ předčasného ukončení leasingu vozidla a jeho následného prodeje (vůz tedy nebude v rámci evidence majetku k ročnímu daňovému přiznání ani na začátku období ani na konci období). Stačí, když mi v "účtu" proběhne faktura od LS na jakési finanční vyrovnání (které skutečně zaplatím), kde je i uveden převod vlastnictví na moji osobu ?
Jak prokážu finančáku, že jsem vůz měla v OM třeba 1 den ?
Děkuji za odpovědi.