Re: zařazení předmětu do OM
Prokážete tím, že o majetku budete účtovat (042). Jelikož jde o předčasné ukončení leasingu, budete muset provést úpravu dle § 23. Dle § 29 odst- 1 písm. c) pak oceníte vozidlo při zařazení do DHM. Při prodeji pak budete postupovat standartním způsobem pro prodej DHM. Pokud nebudete používat a budete následně po odkoupení prodávat prodávat, pak lze ponechat na účtu 042 a prodat jako nezařazenou investici.
Založte kartu DHM, kde budete soustředit veškeré výdaje, které budou vstupovat do pořizovací ceny (zaplacené nájemné, o které musíte v důsledku porušení a předčasném ukončení nájemní smlouvy). V DE budete evidovat kupní cenu dle smlouvy s leas. společností jako pořízení DHM.
Děkuji. Ještě doplňující dotaz:
Je zaplacené nájemné v předchozích letech, které uvedu jako zvýšení příjmů v roce porušení podmínek leasingové smlouvy, též na druhé straně v tomto roce i celé daňové (tj. veškeré dosavadní splátky) ? Proti tomu budu mít v tom samém roce prodejní fakturu tohoto vozu třetí osobě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 2. 2006 22:39
Můžete mi prosím někdo vysvětlit, jaký je proces "zařazení" předmětu do obchodního majetku ? Jedná se mi o případ předčasného ukončení leasingu vozidla a jeho následného prodeje (vůz tedy nebude v rámci evidence majetku k ročnímu daňovému přiznání ani na začátku období ani na konci období). Stačí, když mi v "účtu" proběhne faktura od LS na jakési finanční vyrovnání (které skutečně zaplatím), kde je i uveden převod vlastnictví na moji osobu ?
Jak prokážu finančáku, že jsem vůz měla v OM třeba 1 den ?
Děkuji za odpovědi.