Re: Česká SRO dobropisuje Němcům s něm.D
Vy byste mě rozesmála, Evičko, to není hloupý dotaz, to je tento víkend už druhý oříšek, na který si netroufnu ani náhodou, snad paní Aňa :-) Vy si ten víkend tedy užíváte :-))) Já vám jen děkuji, že tyhle případy zveřejňujete, až nás to nedejbůh potká, tak to bude velká pomoc. J.F.
Milá Jano F., a vy si snad neužíváte víkend s účetnictvím? Jednak vás pořád vidím tady :-))) a jinak určitě sedíte aspoň část víkendu nad lejstry. Vždyť je před DPH a daňová sezona v plném proudu :-) Předpokládám, že i řada ostatních postižených je na tom stejně. Neznám účetní, který by v únoru a březnu svědomitě světil všechny víkendy a vůbec nepracoval :-))
Přesně tak a moc mě těší, že tady nejsem sama, to mi věřte :-) Ještě duben bude lahůdkový se čtvrtletním DPH a k tomu nabručený manžel, alespoň že tady se člověku dostane teplého lidského slova :-) Ale nechci odvádět řeč od vašeho "oříšku" - tipovala bych to na omyl, jsem zvědavá na řešení. J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 2. 2006 17:47
Milé kolegyně i kolegové, prosím o vaše názory. Ryze česká SRO plátce dodává německé firmé plátci různé výrobky. Fakturuje bez DPH (bez české i bez německé, samozřejmě). V lednu k jedné z těch faktur vystavili částečný dobropis, též bez DPH. Potud bych to chápala.
Ale teď mi ta česká SRO poslala emailem tento dobropis znova s poznámkou, že prosí o výměnu v účetnictví, že to museli dobropisovat s jejich (německou) DPH. Neboli - částka na původním dobropisu odpovídající základu daně je na té nové verzi dobropisu zvýšena o 16% německou DPH. Jsem si téměř jistá, že je to chyba, protože česká firma nemá co fakturovat s německou DPH (nejsou tam registrováni, nemají v Německu pobočku nebo tak něco). Než se mým chlebodárcům ozvu, že udělali chybu chci se Vás zeptat, jestli jsem něco nepřehlédla a jestli v nějakém případě to takto nemůže přece jen být.
/Omlouvám se za asi hloupý dotaz, ale obchod v rámci EU z hlediska DPH znám jen povšechně a dosud jsem nepronikla do všech "specialit"/