Mateřská

• (neregistrovaný)

19. 2. 2006 18:48

Jsem doma s 2-letým dítětem. Plánujeme druhé. Dočetla jsem se že dva roky před MD musím platit alespoň 270 dní nemocenskou.
    Takže bych asi šla do práce. Ale co když mne lékař uzná neschopnou? To platí nemocenskou stát a také se to počítá?
    Nevím co a jak, poradíte mi?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 2. 2006 19:39

Blanka (neregistrovaný)

Re: Mateřská
      Mateřská se bere jako odpracované dny, tak byste brala nemocenskou od státu, ale kolik by dělala Vám neřeknu, asi nějak z minimální mzdy nebo nevím. Blanka

• 19. 2. 2006 20:44

Kamila (neregistrovaný)

Pokud bude na první mateřskou navazovat mateřská dovolená další, nárok na nemocenskou/dávky mateřské od státu samozřejmě mít budete a jejich výše bude vypočítána z Vašich posledních příjmů u zaměstnavatele, kterým by mělo být posledních 12 kal.měsíců. Zcela jistě není vodítkem pro výpočet dávek minimální mzda.

• 19. 2. 2006 21:21

LENKA (neregistrovaný)

Takže když jsem s dítětem doma, tak za mne sociální platí stát a můžu nasoupit na další MD a bude stejná jako ta první. Snad to chápu dobře?

• 19. 2. 2006 23:04

Jana (neregistrovaný)

Pokud nastoupíte na mateřskou dovolenou před 3 narozeninami vašeho 1 dítěte, bude vám platit peněžitou pomoc v mateřství 28 týdnů ten samý zaměstnavatel a v té samé výši jako při prvním.

• 19. 2. 2006 23:41

Lesi (neregistrovaný)

Tak mám pocit...
      ...že na těhle stránkách už odpovídá každý, kdo najde na stole klávesnici a trefí se do písmenek :o(

Takže Lenko, zapomeňte na to, co jste si přečetla výše. V podstatě jsou dvě možnosti:

1. Jste zaměstnaná, t.j. máte v ruce platnou pracovní smlouvu, která stále trvá, akorát vy teď nepracujete z důvodu čerpání rodičovské dovolené.

V takovém případě při dalším rizikovém těhotenství nebudete mít nárok na dávky z nemocenského poištění po tu dobu, po kterou budete na rodičovské dovolené. Řekněme - máte požádáno o RD do tří let věku dítěte, dva měsíce před ukončením RD otěhotníte a budete mít rizikové těhotenství. Ty dva měsíce do konce RD nebudete mít nárok na nemocenskou, ale až vám úderem třetího roku dítěte skončí RD a vy se budete mít vrátit do zaměstnání, klidně neschopenku přinést můžete a nemocenská vám začne být proplácena.

V tomto případě (když máte zaměstavatele) máte nárok i na pobírání mateřské. I když jste doma na rodičovské dovolené a nepracujete. Jak nemocenská tak mateřská se počítají z 12 kalendářních měsíců, které předcházely nástupu na nemocenskou nebo mateřskou - pokud v nich není žádný příjem ze zaměstnání, tak se dál hledá v historii po třech měsících. Většinou se druhá mateřská počítá buď z čerpané dovolené po skončení první mateřské, nebo z doby max. tří měsíců před nástupem na první mateřskou.

(pokračování v dalším příspěvku)

• 19. 2. 2006 23:42

Lesi (neregistrovaný)

Re: Tak mám pocit...
      (pokračování)

2. Nejste zaměstnaná - pracovní smlouva z předchozího poměru vám už skončila v průběhu prvního těhotenství či mateřské.

V takovém případě pokud nikam nenastoupíte, nemáte nárok na nemocenskou ani na mateřskou. Pokud se zaregistrujete na úřadu práce, měla byste nárok na mateřskou (pokud splníte podmínku 270 dní nemocenského pojištění v posledních dvou letech - do té doby se počítá doba, kdy máte zaměstnání, kdy pobíráte nemocenskou, peněžitou pomoc v mateřství, kdy jste registrovaná na ÚP), ovšem ta je v plus mínus stejné výši jako rodičovský příspěvek. Čerpat najednou mateřskou na mladší dítě a rodičovský příspěvek na starší dítě nelze.

Pokud platí varianta 2 - vy nejste zaměstnaná a nastoupíte do práce, samozřejmě budete mít nárok na nemocenskou a do doby 270 dní nemocenského pojištění se počítá i ta doba, kterou strávíte na neschopence.

Snad jsem to napsala aspoň trochu srozumitelně, je to trochu delší povídání a snažila jsem se ho maximálně zkrátit.

• 20. 2. 2006 0:33

Jana (neregistrovaný)

Re: Pocit máte ALE JÁ MÁM ZKUŠENOST
      trvá při mateřské do 3 let dítěte. Do té doby jsem otěhotněla a dva měsíce před 3 narozeninami prvního dítěte mi napsal doktor potvrzení o nástupu na mateřskou. Zanesla jsem to zaměstnavateli a ten mi začal vyplácet peněžitou pomoc v mateřství po dobu 28 týdnů ve stejné výši jako tomu bylo u prvního dítěte a i proplatil dovolenou. Samozřejmě, že případnou neschopenku na rizikové těhotenství by mi nikdo neplatil. ALE ŘEČ BYLA O MATEŘSKÉ!
      Je jasné, že odpovědí je víc, podle toho jestli paní je ještě zaměstnaná nebo ne. Moje odpověď byla na případ ,že ANO.
      Moje sestra i kamarádka to měly stejné a každá u jiného zaměstnavatele. TAK SNAD NEUMÍM JEN ŤUKAT DO KLÁVESNICE!

• 20. 2. 2006 8:45

Lesi (neregistrovaný)

Re: Pocit máte ALE JÁ MÁM ZKUŠENOST
      Asi takhle - přečtěte si, co jste napsala:
      Pokud nastoupíte na mateřskou dovolenou před 3 narozeninami vašeho 1 dítěte, bude vám platit peněžitou pomoc v mateřství 28 týdnů ten samý zaměstnavatel a v té samé výši jako při prvním.

To je ŠPATNÁ odpověď. Vzhledem k tomu, že paní Lenka nepsala, zda je zaměstnaná nebo ne, to může být zavádějící informace.
      1. nepíšete, že se vaše odpověď týká POUZE žen, kterým trvá pracovní poměr. Dost podstatná informace ;o)

2. není nutné nastoupit mateřskou před třetími narozeninami staršího dítěte. Pokud si se zaměstnavatelm dohodnu třeba neplacené volno do čtyř let věku prvního dítěte, můžu mateřskou nastoupit třeba ve třech a půl letech staršího, a přesto nárok na mateřskou mám. Nebo ve třech letech můžu přinést do zaměstnání neschopenku, a i pak budu nárok mít. Nebo se můžu dohodnout na ukončení pracovního poměru (pokud budu chtít být doma s dítětem, nebudu mít neschopenku a zaměstnavatel nebude chtít přistoupit na neplacené volno), a pokud budu těhotná, mám půl roku na nástup na mateřskou, a pokud to stihnu, zas ji budu dostávat vypočítanou ze zaměstnání, i když v té době už budu bez zaměstavatele

3. není pravda, že by druhá mateřská byla automaticky ve stejné výši, jako první. Ona se bude počítat z jiného rozhodného období. Takže může vyjít stejně, ale nemusí vyjít stejně. Já v průběhu pěti let pobírala tři mateřské - poprvé v maximální výši, duhá už byla nižší (nebyly v ní promítnuté odměny, ze kterých se počítala první mateřská) a třetí byla ještě nižší. To proto, že každá z nich se počítala z jiného období.

• 20. 2. 2006 0:58

Jana (neregistrovaný)

Re: PŘÍKLAD V PRAXI
      PŘÍKLAD: První dítě narozeno 20.5.2003. Pracovní poměr trvá.
      ---------------------------------------------------------------
      Aby jste brala mateřskou musíte do 19.5.2006 předložit od lékaře nástup na mateřskou a budete ji pobírat ve stejné výši jako při prvním.
      Nebo 21.5.2006 předložit neschopenku nebo rizikové těhotenství a následně mateřskou.
      Pokud to takto nestihnete, musíte 21.5.2006 dát výpověď a nebo nastoupit do práce. Tím pádem už bude výše mateřské jiná.

• 20. 2. 2006 13:12

Lenka (neregistrovaný)

Jsem z toho rozpačitá. Jsem stále u stejného zaměstnavatele, tudíž asi jsem zaměstnancem, nyní na MD. Takže když do 3 let budu těhotná-rizikové těh. a přinesu neschopenku, tak mi bude vyplácená nemocenská?? Nemusím před tím nastoupit do práce??
      A pak mi bude vyplacená mateřská?? DÍKY MOC.

• 20. 2. 2006 16:55

Jana (neregistrovaný)

Jak jsem psala výš. Pokud by jste stihla nastoupit na mateřskou do 3 let (= donést potvrzení od lékaře bývá to 6-8 týdnů před porodem) tak do práce nemusíte a oni vám od dne na potvrzení budou platit peněžitou pomoc v mateřství.
      Pokud by jste to nestihla,ale otěhotněla a nechtěla nastoupit do práce, musela by jste donést neschopenku. A od 1 dne, kdy by jste měla nastoupit do práce by vám platili nemocenskou a pak i mateřskou.
      Pokud by jste to nestihla, ale otěhotněla a neměla neschopenku, buď by jste po 3 letech znovu nastoupila do práce nebo by jste mohla požádat zaměstnavatele o neplacené volno, které vám ale nemusí dát.
      Když budete mít neschopenku - rizikové před 3 rokem, nikdo vám ji proplácet nebude až po 3 roce ode dne případného nástupu do práce.

• 20. 2. 2006 17:22

Lenka (neregistrovaný)

DÍKY už jsem v obraze
      >>>>>>>Jsem doma s 2-letým dítětem. Plánujeme druhé. Dočetla
      >>>>>>>jsem se že dva roky před MD musím platit alespoň 270
      >>>>>>>dní nemocenskou.
      >>>>>>>Takže bych asi šla do práce. Ale co když mne lékař
      >>>>>>>uzná neschopnou? To platí nemocenskou stát a také se
      >>>>>>>to
      >>>>>>>počítá?
      >>>>>>>Nevím co a jak, poradíte mi?
      >>>>>>>Děkuji
      >>>>>>
      >>>>>>Mateřská se bere jako odpracované dny, tak byste
      >>>>>>brala
      >>>>>>nemocenskou od státu, ale kolik by dělala Vám
      >>>>>>neřeknu,
      >>>>>>asi nějak z minimální mzdy nebo nevím. Blanka
      >>>>>
      >>>>>Pokud bude na první mateřskou navazovat mateřská
      >>>>>dovolená další, nárok na nemocenskou/dávky mateřské
      >>>>>od
      >>>>>státu samozřejmě mít budete a jejich výše bude
      >>>>>vypočítána
      >>>>>z Vašich posledních příjmů u zaměstnavatele, kterým
      >>>>>by
      >>>>>mělo
      >>před tím nastoupit do práce??
      >>A pak mi bude vyplacená mateřská?? DÍKY MOC.
      >Jak jsem psala výš. Pokud by jste stihla nastoupit na
      >mateřskou do 3 let (= donést potvrzení od lékaře bývá
      >to 6-8 týdnů před porodem) tak do práce nemusíte a oni
      >vám od dne na potvrzení budou platit peněžitou pomoc v
      >mateřství.
      >Pokud by jste to nestihla,ale otěhotněla a nechtěla
      >nastoupit do práce, musela by jste donést neschopenku. A
      >od 1 dne, kdy by jste měla nastoupit do práce by vám
      >platili nemocenskou a pak i mateřskou.
      >Pokud by jste to nestihla, ale otěhotněla a neměla
      >neschopenku, buď by jste po 3 letech znovu nastoupila do
      >práce nebo by jste mohla požádat zaměstnavatele o
      >neplacené volno, které vám ale nemusí dát.
      >Když budete mít neschopenku - rizikové před 3 rokem,
      >nikdo vám ji proplácet nebude až po 3 roce ode dne
      >případného nástupu do práce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).