Re: Cesky platce, registrace k DPH v EU?
Jsem přesvědčena, že je to přesně tak jak uvádíte. Dodání zboží plátcem DPH ČR odběrateli plátci DPH v EU je od daně "osvobozeno", povinnost přiznat a odvést daň má příjemce zboží ve svém státě. Onen limit platí pouze pro dodání zboží do EU neplátcům DPH! Takové dodání zboží neplátcům DPH v EU se nazývá "zasílání zboží".
Pokud tedy jako ČZ plátce DPH dodáváte zboží EU plátcům DPH a vyvážíte ho přes hranice, o čemž máte potvrzení příjemce, případně nějaký nákladní list dokládající, že zboží překročilo hranice a zároveň máte potvrzení, že příjemce je plátce DPH, nezdaňujete zboží českou DPH, nehlídáte žádný limit prodaného zboží do EU a nestanete se plátci DPH v EU.
O zasílání zboží se jedná tehdy, když vy sami dopravíte do jiného státu EU neplátcům.
Příjklad: já dopravuji na Slovensko a tam prodávám neplátcům, musím hlídat limit (limity najdete v pokynech k příznání k DPH).
Pokud by si Slovák neplátce jezdil sám do ČR pro zboží, žádný limit hlídat nemusím.
Pozor, myslím ale, že pokud si Slovák přijede pro zboží do ČR sám, sice žádný limit hlídat nemusíte, ale měl byste mu zboží fakturovat s českou DPH. Pokud se mílím, opravte mne prosím
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 2. 2006 20:38
Budte tak hodni a vysvetlete nam,kdy se ceska firma platce dph v CR musi povinne registrovat jako platce dph v jine zemi EU. Nase ceske sro prodava velke objemy zbozi platcum v EU,fakturuje se jim bez dph. Slyseli jsme,ze pri zasilani zbozi se musi hlidat hranice 35tisic EUR a pak se musi registrovat v zemi prijemcu a odvadet dph tam. Ale to plati jen kdyz se zasila zbozi neplatcum,ze? Dodavky platcum se do zadneho limitu nepocitaji? Budte tak laskavi a odpovezte nam jednoduse jak pro blbce. Zakon o dph je slozity :-(