Re: Musím vzít 5000-bankovku?
našla jsem:
http://www.spotrebitel.cz/index.php/article/view/7140
Podle vyhlášky České národní banky č. 37/1994 Sb. jsou právnické a fyzické osoby povinny přijímat bez omezení všechny platné bankovky a mince. Mohou však odmítnout přijmout mince pamětní a mince nad 10 kusů téže nominální hodnoty. Rovněž jsou oprávněny odmítnout mince nad celkovou částku 100 Kč u mincí do nominální hodnoty 10 Kč včetně a nad celkovou částku 500 Kč u mincí vyšších nominálních hodnot. Fyzické osoby jsou dále oprávněny odmítnout příjem oběhem opotřebovaných nebo poškozených zákonných peněz. Právnické osoby musejí přijímat i oběhem opotřebované celé a celistvé peníze. Veškeré povinnosti a oprávnění stanovené touto vyhláškou se týkají nejen poskytovatelů služeb, ale i spotřebitelů. Kdo bez zákonného důvodu odmítá tuzemské peníze (za zákonný důvod nutno považovat výše zmíněné podmínky stanovené vyhláškou ČNB), může se tím dopustit trestného činu ohrožování oběhu tuzemských peněz.
-tp-
Takže z toho mi vyplývá, že musíte.
Re: Musím vzít 5000-bankovku?
Obávám se, že prodávající je povinen přijmout platbu platnou bankovkou libovolné hodnoty a je jeho problém, jak si opatří nazpět - třeba i tak, že "zavře krám" a dojde si někam rozměnit. Jinak doufám, že u bankovek takové hodnoty kontrolujete jejich pravost (bez ohledu na předkladatele), vždyť tester je už za pár korun...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 2. 2006 21:56
Může mi někdo poradit, kde najdu něco o tom, zda můžu v obchodě přijmout 5000 bankovku? Slyšela jsem že nejsem povinna ji převzít. Povinna je prý jen banka a pošta. Co je na tom pravdy? Díky