1/4 majitel nemovitosti

• (neregistrovaný)

20. 2. 2006 7:47

Dobrý den, nevím jestli má otázka souvisí s dotazy na tomto fóru. nicméně žádám o pomoc. Zdědila jsem 1/4 nemovitosti. ostatní 3/4 zdědil díky závěti druhý dědic. Jakým způsobem bude fungovat spolupráce? Nemovitost nehodlán obývat. Druhý dědic ano. Musí mi dát k dispozici klíče, případně mě žádat o souhlas s opravami, dostavbou atd? Zřejmě budu muset platit 1/4 provozních nákladů a snimi související opravy? Pomůže mi někdo a řekne mi jaké mám práva, případně kam se obrátit? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 2. 2006 9:44

právník (neregistrovaný)

Re: 1/4 majitel nemovitosti
      Svůj spoluvlastnický podíl můžete převést (! na zákonné předkupní právo) a svobodně např. zastavit. Prodat/darovat či zastavit celou věc můžete jen oba. Podílíte se 1/4 na nákladech i na výnosech společné věci. Bude-li tam bydlet jen on, máte od něj nárok na 1/4 místně obvyklého nájmu. Ve věci např. opravy Vás kdykoliv "přehlasuje", takže buď budete na opravy platit kolik Vám řekne, nebo za pár let navrhne soudu zrušení a vypořádání spoluvlastnictví v jeho prospěch - oproti tomu, co by měl on zaplatit za 1/4 Vám započte to, co mu dlužíte na opravách společné věci. Máte smůlu, snažte se mu to za rozumnou cenu prodat nebo ať Vám tam vyčlení místnost (letní byt).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).