Re: chyba v DP 2004
Musíte podat dodatečné přiznání - podáte jenom jedno - uvedete jak úpravy dle §23 tak i částku 2500,00 jako příjem. V dod.DP vypočítáte daň z 2500,00. Tuto daň zaplatíte a FÚ Vám doměří penále.
Jít to probírat se správcem daně je asi zbytečné.
Opravné přiznání se podává jen do lhůty pro podání DP.
Díky, to je dobrý postup, od FÚ raději dál - chápu to tak, že do tabulky E uvedu 2500 + nedodaněné pohledávky... takže se vlastně nepozná, co je co?
mimochodem do dodatečného se uvádí ještě jednou výpočet daně jako v řádném + pohledávky do tabulky E.....
nebo už jenom to, co se dodaňuje (tab.E) - takže v řádku příjmů je 0 ( v mém případě bych tam napsala 2500 a do tab. E pohledávky)? Nikdy jsem dodatečné nepodávala.
Tak jsem to nemyslela!!!!!
Do tabulky E uvedete úpravy podle §23 - pohledávky, zázazky a zásoby na skladě.
Na řádek 101 napíšete příjem 2500,00 !!!!! a pokračujete dále v DP.
Do dodatečného přiznání se uvádějí jenom změny.
chyba je na mé straně - děkuju moc za objasnění! Doteď jsem měla za to, že prostě zkopíruju, co jsem podala před rokem, a k tomu doplním ty pohledávky. to by člověk neřekl, co se všechno musí znát - mám prakticky jen evidenci příjmů a záloh na pojištění a i na to abych si snad najala účetní.... :-)
poradila byste prosím ještě? do DP za 05 mám ty dodaněné pohledávky zapsat zase do tabuly E jako částku snižující základ (tím pádem budou výdaje 50% skutečných příjmů - tedy i těch, dodaněných, na něž byly výdaje vynaloženy v 04), nebo o ně prostě snížit příjmy v ř. 101 a jako hodnotu je vůbec neuvádět? už to tu v diskuzi bylo, ale pořád se mi to nezdá...
díky moc, hezký den.
O tyto pohledávky snížíte příjmy v ř. 101. Nikde v DP je uvádět nebudete, protože zdaněné je již máte za rok 2004.
Do přehledů pro OSSZ a ZDR za rok 2005 tyto příjmy ale zahrnete.
Ještě se vrátím k dodatečnému přiznání za rok 2004. Budete muset za rok 2004 podat opravné přehledy /kvůli zvýšení příjmu 2500,00 Kč/.
Re: díky moc za pomoc!!
>>>
>>>Tak jsem to nemyslela!!!!!
>>>Do tabulky E uvedete úpravy podle §23 - pohledávky,
>>>zázazky a zásoby na skladě.
>>>Na řádek 101 napíšete příjem 2500,00 !!!!! a
>>>pokračujete dále v DP.
>>>Do dodatečného přiznání se uvádějí jenom změny.
>>
>>chyba je na mé straně - děkuju moc za objasnění!
>>Doteď
>>jsem měla za to, že prostě zkopíruju, co jsem podala
>>před rokem, a k tomu doplním ty pohledávky. to by
>>člověk neřekl, co se všechno musí znát - mám prakticky
>>jen
>>evidenci příjmů a záloh na pojištění a i na to abych
>>si snad najala účetní.... :-)
>>poradila byste prosím ještě? do DP za 05 mám ty
>>dodaněné pohledávky zapsat zase do tabuly E jako
>>částku
>>snižující základ (tím pádem budou výdaje 50%
>>skutečných
>>příjmů - tedy i těch, dodaněných, na něž byly výdaje
>>vynaloženy v 04), nebo o ně prostě snížit příjmy v ř.
>>101
>>a jako hodnotu je vůbec neuvádět? už to tu v diskuzi
>>bylo, ale pořád se mi to nezdá...
>>díky moc, hezký den.
>
>O tyto pohledávky snížíte příjmy v ř. 101. Nikde v DP
>je uvádět nebudete, protože zdaněné je již máte za rok
>2004.
>Do přehledů pro OSSZ a ZDR za rok 2005 tyto příjmy ale
>zahrnete.
>
>Ještě se vrátím k dodatečnému přiznání za rok 2004.
>Budete muset za rok 2004 podat opravné přehledy /kvůli
>zvýšení příjmu 2500,00 Kč/.
>
Re: ještě prosím
Jsem asi natvrdlá - co se tedy píše na DP oddíl 5 - dodatečné DAP, řádky 61-65? tam se píše daň, co jsem před rokem zaplatila, nově vypočtená daň a vyskočí rozdíl - což nevyjde, pokud do příjmů nenapíšu i to, co jsem příznávala vloni... nebo se tam píše jen ta nově vypočtená, co mám teď doplatit?
já nevím, jejda jde přece o obyčejný kus papíru a jsem z něj zcela bezradná.
Tak já to zkusím shrnout - snad to bude OK. Takto to budu vyplňovat já (+ vaše změny jsem doplnila). Dodateč.přiznání se provádí na formuláři z r.2004. Do řádku 101 uvedete příjmy z vašeho původního přiznání zvýšené o 2.500 Kč,které jste neuvedla. Výdaje máte stejné - na ř.102, jako byly z loňska. Do řádku 105 uvedete údaje z tabulky E- neuhrazené pohledávky. A dál počítáte základ daně atp. postupujete stejně jako na původním přiznání, ale s novými údaji. Vyjde vám nová daň na ř.55. (pa v ř.56 a 58). Následuje důležitý oddíl - Dodatečné daň.přiznání. Zde v ř.60 vyplníte původní daň z řádného přiznání za r.04. Do ř.61 napíšete nově vypočtenou daň a v ř.62 vypočítáte rozdíl, který pak musíte uhradit FU.
Za rok 2005 napíšete do tabulky E příjmy již uvedené příjmy (neuhr.pohl.) jako příjmy snižující ....
Perfektní, takhle polopatě to chápu. uvést do dodatečného i vloni přiznané příjmy navíc dává smysl - viz oddíl 5 DAP. Ale s tou tabulkou E za rok 2005... četla jsem tu názory i vyplnit i nevyplnit (-snížit rovnou příjmy)... ale když vyplním, tak výdaje 50% počítám ze skutečných příjmů, tj. včetně těch dodaněných, ke kterým patřily výdaje už v 2004... uměl by to někdo vysvětlit?
Je vůbec někde nějaký dokument, podle kterého se dá DP vyplnit (Pokyny jsou třeba v tomhle případě nedostatečné...)
Někde dole v diskuzi je odkaz na stránky, kde je to slušně vysvětleno, nicméně tam není nějak polopatě napsán tento problém. Na jednu stranu by v ř.101 měly být skutečné příjmy /fyzické/, které pak uvedete do Přehledů SP a ZP, ale zároveň by paušál z nich neměl být vypočítán. Ještě uvidím, co napíšou ostatní, ale asi to nakonec udělám tak, že v ř.101 skutečné příjmy, ř.102 paušál z "Daňových příjmů"-tj. bez již dodaněných příjmů z r.04. a pak na ř.106 tyto příjmy uvéct...
takže stanoveno není? mně se doteď líbila spíš verze bez tabulky E, ale to co tu píšete zní taky dobře. Budu s Vámi sledovat diskuzi a uvidím. Konzultace se správcem daní asi nemá smysl? jak to tak vypadá, tak v tom možná nemají jasno ani oni. podle něčeho to ale přece musejí kontrolovat, ne?
upřímně si skoro netroufám ty papíry vyplňovat - už mockrát jsem si myslela, že vím jak na to, že to vyplním a podám, ale vždycky se podívám sem a zjistím, že je všechno úplně jinak a dobře že jsem nepodala. Ale teď už doufám, že se k té konečné verzi správného postupu snad pomalu blížím... :-)
já bych to ráda nechala plavat a celé daně s tím, na to, jak to mám jinak jednoduchý se tím myslím trápím až dost.
prostě mi přišla úhrada faktury a já jsem si nevímproč do tabulky příjmů napsala 5000 místo 7500. je to vidět na výpise z účtu i na odpovídající vydané faktuře. Já nevím, po čem se případná kontrola pídí, a jestli mi by mi to našla (má vůbec právo lézt do mého soukromého účtu - vlastně co víc do účtu mého muže?) možná ani nepřijde a možná přijde tím spíš, když teď na sebe upozorním....
jestli máte názor, budu ráda.
Pokud budete dodaňovat z důvodu přechodu na paušál, tak vůbec bych nad tím vůbec nepřemýšlela a vše fakt dodanila. Ale jak to píšete, tak mám obavu, že při kontrole by na to rychle přišli - kontrolují úhrady vůči jednotlivým fakturám... a do účtu by šli, když ho používáte na příjmy z vydaných faktur...
Spíš si myslím, že jim letos v té záplavě dodatečných přiznáních uniknete a navíc je to malinká položka, která jim nestojí za kontrolu (pokud vím..).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 2. 2006 9:46
začala jsem pracovat na dodatečném DP za 2004 (jdu na paušál) a zjistila chybu - ve skutečnosti jsem měla příjmy o 2500 větší, než jsem v DP uvedla. Věděl byste někdo, jak se to řeší? Podat dodatečné a zároveň opravné přiznání? Chci to jít probrat se správcem daně, ale abych aspoň věděla, co mě čeká... (penále) díky