Re: Pro paní BDM- zrušení reg. k DPH
*** Ode mě se jednoznačné odpovědi nedočkáte :-)) Já v žádném případě nejsem zastáncem šablon, že po nějaké akci poplatníka (zrušení registrace, nadměrný odpočet, ukončení činnosti,..) okamžitě následuje reakce FÚ. Já takovou zkušenost nemám. A zrušit nebo vyčkat? Já bych asi počkala a pomalu se připravila na to zrušení - asi bych se podívala, co tam máte za majetek, který by to zrušení postihlo, aby to ve finále vyšlo co možná nejlevněji ***
*** §74 "5) Při zrušení registrace je plátce povinen snížit nárok na odpočet daně z obchodního majetku evidovaného, nebo který měl být evidován, ke dni zrušení registrace, pokud u tohoto majetku nebo jeho části uplatnil odpočet daně. Při výpočtu částky snížení nároku na odpočet daně se použije § 72 až 77. Tato povinnost se týká i dovezeného zboží, které plátce užívá na základě smlouvy o finančním pronájmu, pokud bylo propuštěno do režimu volného oběhu a není k datu zrušení registrace součástí obchodního majetku plátce.
(6) Plátce je povinen vypočtenou částku snížení nároku na odpočet daně uvést v daňovém přiznání za poslední zdaňovací období registrace...." Projděte ten § ***
Paní BDM děkuji za odpověď, prošla jsem ho a mám jeden konkrétní dotaz. Tato s.r.o. neměla v roce 2005 žádný obrat, přiznání k DPH nulové. Teď když se správce daně ozval a řekl, ať buď uvedeme jaké jsme měli plnění, nebo registraci k DPH zruší, tak mě napadá následující:
1. Jelikož v roce 2004 bylo na skladě k 31.12. 21 000,- Kč a od té doby pohyb nebyl, muselo by se DPH odečíst z tohoto zboží. Vzhledem k tomu, že ještě registraci nezrušili, mě napadá toto zboží prodat. ALE! Když ho nyní prodám, jakoby v I. kv. 06 budu mít pohyb(zdanitelné plnění) a potom tu registraci zruší, nebo nezruší???
2. Pokud bych se chtěla tomuto vyhnout a registraci opravdu chci zrušit, jak naložit se zbožím, aby z něj nebylo odvedeno DPH. (Dary, norma přir. úb. a pod.) Je ještě nějaká možnost?
Díky moc paní bdm
jana
*** K 1) Mohli by i tak vyhovět Vaší žádostí o zrušení registrace - záleží na okolnostech a důvodech
k 2) Vyhnout se odvodu DPH je dost obtížné :-)) Dary ne, spíše škody, krádeže, likvidace,.. - musí být jistota, že to neskončilo někomu jen tak za nehty :-)) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
20. 2. 2006 11:22
Paní BDm, přeji vám dobrý den a prosím zároveň o radu.
Firma s.r.o., plátce DPH nevykazovala během roku žádné plnění, Správce daně ji vyzval, aby buď to uvedla, že nějaké plnění bylo, v opačném případě zruší registraci.
Můj dotaz je následující:
Podle vaší zkušenosti, přijde FÚ na kontrolu, když zruší tu registraci, nebo chodí jen v případech kdy firma zruší reg. sama?
Mám napsat dopis, aby ji zrušili a nebo vyčkat až ji zruší automaticky sami?
Děkuji moc
Jana