Re: Pro paní BDM- zrušení reg. k DPH
*** Ode mě se jednoznačné odpovědi nedočkáte :-)) Já v žádném případě nejsem zastáncem šablon, že po nějaké akci poplatníka (zrušení registrace, nadměrný odpočet, ukončení činnosti,..) okamžitě následuje reakce FÚ. Já takovou zkušenost nemám. A zrušit nebo vyčkat? Já bych asi počkala a pomalu se připravila na to zrušení - asi bych se podívala, co tam máte za majetek, který by to zrušení postihlo, aby to ve finále vyšlo co možná nejlevněji ***
*** §74 "5) Při zrušení registrace je plátce povinen snížit nárok na odpočet daně z obchodního majetku evidovaného, nebo který měl být evidován, ke dni zrušení registrace, pokud u tohoto majetku nebo jeho části uplatnil odpočet daně. Při výpočtu částky snížení nároku na odpočet daně se použije § 72 až 77. Tato povinnost se týká i dovezeného zboží, které plátce užívá na základě smlouvy o finančním pronájmu, pokud bylo propuštěno do režimu volného oběhu a není k datu zrušení registrace součástí obchodního majetku plátce.
(6) Plátce je povinen vypočtenou částku snížení nároku na odpočet daně uvést v daňovém přiznání za poslední zdaňovací období registrace...." Projděte ten § ***
Paní BDM děkuji za odpověď, prošla jsem ho a mám jeden konkrétní dotaz. Tato s.r.o. neměla v roce 2005 žádný obrat, přiznání k DPH nulové. Teď když se správce daně ozval a řekl, ať buď uvedeme jaké jsme měli plnění, nebo registraci k DPH zruší, tak mě napadá následující:
1. Jelikož v roce 2004 bylo na skladě k 31.12. 21 000,- Kč a od té doby pohyb nebyl, muselo by se DPH odečíst z tohoto zboží. Vzhledem k tomu, že ještě registraci nezrušili, mě napadá toto zboží prodat. ALE! Když ho nyní prodám, jakoby v I. kv. 06 budu mít pohyb(zdanitelné plnění) a potom tu registraci zruší, nebo nezruší???
2. Pokud bych se chtěla tomuto vyhnout a registraci opravdu chci zrušit, jak naložit se zbožím, aby z něj nebylo odvedeno DPH. (Dary, norma přir. úb. a pod.) Je ještě nějaká možnost?
Díky moc paní bdm
jana
*** K 1) Mohli by i tak vyhovět Vaší žádostí o zrušení registrace - záleží na okolnostech a důvodech
k 2) Vyhnout se odvodu DPH je dost obtížné :-)) Dary ne, spíše škody, krádeže, likvidace,.. - musí být jistota, že to neskončilo někomu jen tak za nehty :-)) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 2. 2006 11:22
Paní BDm, přeji vám dobrý den a prosím zároveň o radu.
Firma s.r.o., plátce DPH nevykazovala během roku žádné plnění, Správce daně ji vyzval, aby buď to uvedla, že nějaké plnění bylo, v opačném případě zruší registraci.
Můj dotaz je následující:
Podle vaší zkušenosti, přijde FÚ na kontrolu, když zruší tu registraci, nebo chodí jen v případech kdy firma zruší reg. sama?
Mám napsat dopis, aby ji zrušili a nebo vyčkat až ji zruší automaticky sami?
Děkuji moc
Jana