Re: Společné zdanění manželů
Dle mého názoru nelze uplatnit ztrátu z min. let, pokud podáváte SZM. Podvejte se na § 13a odst. 2 - Vykáží-li manželé nebo některý z nich ve zdaňovacím období, ve kterém uplatnili společné zdanění, u příjmů podle § 7 nebo § 9 daňovou ztrátu, může ji odečíst od základu daně podle § 34 ten z manželů, který ji vykázal, v následujících zdaňovacích obdobích, pokud v těchto zdaňovacích obdobích neuplatní společné zdanění. Obdobně postupuje poplatník v případě odpočtu podle § 34 odst. 3.
SZM lze snížit pouze o odečitatelné položky dle § 15. Pokud by vznikla ztráta v tomto zd. období, lze ji uplatnit pouze v období, kdy nebude podáváno SZM.
Re: Společné zdanění manželů
Tak na FÚ mi potvrdili, že se ztráta Z PŘECHOZÍCH LET uplatnit může, ale teď, jak to vyplňuju, jsem se zadrhla. V pokynech k příloze č. 5 je u ř. 523 napsáno: "uveďte uplatňovanou ztrátu dle § 34 odst. 1 zákona, která vznikla ve zdaňovacím období, v němž neuplatňujete výpočet společného základu daně. Částku uveďte max. do výše poloviny úhrnu řádků 502 až 505 za oba manžele. A současně částka nesmí být vyšší než částka z ř.41." Manžel měl v roce 2005 zisk z podnikání 15.505 Kč. Ztráta z předchozích let je vyšší. Mám to chápat tak, že může odečíst pouze 7.752 Kč nebo si to máme odečíst oba dva a pak to dá dohromady těch 15 a půl?
Děkuji. M.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
20. 2. 2006 11:59
Manžel je zaměstnaný, přivydělává si na ŽL. Já jsem na rodičovské dovolené. Pokud budeme uplatňovat společné zdanění manželů, může manžel uplatnit ztrátu z podnikání z PŘEDCHOZÍCH LET?
Děkuji. M.