Re: Jak je to vlastně s evidencí při pau
Já si myslím, že pokud má OSVČ povinnost vést účetnictví, tak ho prostě vést musí. Pro účely výpočtu DPFO však může použít paušál. (Je to jen můj názor a nedokážu ho teď podložit paragrafy, tak doufám, že se k tomu ještě někdo vyjádří)
---------------------------------------
Výdaje %
Je to nejjednodušší způsob, jakým můžete vypočítat daň ze svých příjmů. Nepotřebujete totiž k němu ani daňovou evidenci.
Pouze sepíšete a sečtete své příjmy za celý rok. Ze součtu spočítáte částku na výdaje procentem (paušálem) podle zákona. Rozdíl příjmů a výdajů je váš zisk.
Vše najdete v §7 odst. 9 a 10 Zákona o daních z příjmů. Některé činnosti mají procento na výdaje vyšší.
Kdo měl z předchozího roku pohledávky, závazky nebo zásoby a v předešlém roce nepočítal výdaje paušálem, musí o hodnotu pohledávek, závazků a zásob z předešlého roku upravit základ daně a daň v předešlém roce (2004). Dodatečná daňová přiznání údajně nebudou Finančním úřadem penalizována.
Kdo to může použít
Každý, kdo zdaňuje všechny nebo část svých příjmů podle §7 Zákona o daních z příjmů.
Výhody
nemusíte vést daňovou evidenci, stačí sepsat své příjmy.
nižší daň z příjmu, jestliže jsou vaše skutečné náklady nižší než ty vypočítané
Když musíte vést podvojné účetnictví
Pokud musíte vést účetnictví, nejste tímto způsobem své povinnosti zbaveni.
Jste-li plátce DPH
musíte vést ještě evidenci podle zákona o DPH.
JENOMŽE PROČ se v případě paušálu NEMUSÍ vést daňová evidence(jinak nařízená zákonem) a MUSÍ se vést účetnictví(jinak nařízené zákonem)?
Pro M. - přemýšlím, protože jsem líná pracovat :-) Víte, co by mi to usnadnilo práce, kdybych to účetnictví vést nemusela? :-))) J.F.
>>>>to vlastně s povinností DE nebo účetnictví v případě
>>>>paušálu podle §7/9. V odst.9 je uvedena povinnost
>>>>vést
>>>>záznamy o příjmech a evidenci pohledávek. Všichni si
>>>>to
>>>>automaticky vztahujeme na OSVČ, kteří by jinak vedli
>>>>DE. Vyvozujeme z toho, že DE vést nemusí. Ale jak je
>>>>to
>>>>s OSVČ, které povinně vedou účetnictví? Analogicky by
>>>>účetnictví vést nemuseli? Moc by mě zajímaly názory
>>>>na
>>>>tuto otázku. J.F.
>>>>********************************
>>>
>>>Já si myslím, že pokud má OSVČ povinnost vést
>>>účetnictví, tak ho prostě vést musí. Pro účely
>>>výpočtu
>>>DPFO
>>>však může použít paušál. (Je to jen můj názor a
>>>nedokážu
>>>ho teď podložit paragrafy, tak doufám, že se k tomu
>>>ještě někdo vyjádří)
>>---------------------------------------
>>nemusíte vést daňovou evidenci, stačí sepsat své
>>příjmy.
>>nižší daň z příjmu, jestliže jsou vaše skutečné
>>náklady nižší než ty vypočítané
>>
>>Když musíte vést podvojné účetnictví
>>Pokud musíte vést účetnictví, nejste tímto způsobem
>>své povinnosti zbaveni.
>**************************
>JENOMŽE PROČ se v případě paušálu NEMUSÍ vést daňová
>evidence(jinak nařízená zákonem) a MUSÍ se vést
>účetnictví(jinak nařízené zákonem)?
>Pro M. - přemýšlím, protože jsem líná pracovat :-)
>Víte, co by mi to usnadnilo práce, kdybych to účetnictví
>vést nemusela? :-))) J.F.
Do deníku daňové evidence uvedu pouze příjmy / vydané faktury, zaplacené hotově v jednotlivém členění. SP a ZP mi pošlou výpis, takže je do deníku uvádět nemusím.
>**********************************
Také si myslím, že pokud má z jakéhokoliv zákona povinnost vést účetnictví, tak ho ZDP této povinnosti nijak nezbavuje. Jenom říká, že "neuplatní-li výdaje prokazatelně vynaložené na zajištění a udržení příjmů", může použít procenta. A uplatnit prokazatelně znamená buď v účetnictví, nebo v DE. A zatímco PÚ má zákonem nařízené, DE přímo nařízená konkrétním poplatníkům není. Ovšem pojem výdajů a příjmů mi sedí jen k DE. Kdyby se vztahovalo i na PÚ, pak by se asi mělo mluvit i o nákladech výnosech. Co myslíte?
Zdeno vy myslíte zákon o účetnictví, jenže DE zase nařizuje zákon o daních z příjmů, ne?
S těmi náklady a výnosy se to tady už řešilo, také jsem to brala jako vy, ale přesvědčili mě, že pro paušál se berou příjmy, ne výnosy. Některé programy, tuším Pohoda, to tak dokonce nabízejí při závěrce k výběru. J.F.
Fakt si prostě myslím,ale nedokážu to zdůvodnit, že jestliže podle ZDP je někdo povinen véct účetnictví, tak musí "zapomenout" na paušál! Přijde mi to nějak nelogické. Myslím, že ta "povinnost" je nadřazená tomu, že si "mohu" vybrat paušál... A taky souhlasím s tím, že příjmy jsou jen pro DE a paušály a ne pro PÚ...(to jen na okraj).
Paní Zdeno, přinutila jste mě k dalšímu listování v zákonech :-)) Ano, souhlasím, že zákon o DP hovoří v§7 o uplatnění VÝDAJŬ paušálem, takže to na první pohled vypadá, jako by ten paušál bylo možno uplatnit jen z výdajů a ne z nákladů. Jenže: celý §7 taky mluví jen o příjmech a nikoliv o výnosech dle §7. Pokud bychom si tedy chtěli hrát se slovíčky, tak bychom došli k absurdnímu závěru, že celý §7 je jen pro OSVČ vedoucí DE nebo uplatňující paušál, a že příjmy ze živnosti atd. nemůže mít nikdo, kdo vede účetnictví :-)) Toto je samozřejmě nesmysl ;-) Domnívám se tedy, že text §7 se vztahuje na příjmy i výnosy dle §7 ---- a taky na výdaje i náklady dle §7. Tudíž opakuju svůj výše uvedený závěr: Zmíněné OSVČ musí vést účetnictví, ale pro účely daně z příjmů může uplatnit paušál a nemusí uplatňovat skutečné výdaje či náklady.
(Možná je to příliš smělá úvaha a budu ráda, když ji někdo kvalifikovaně potvrdí nebo zamítne. Nemám patent na rozum :-))
Jarko naťukla jste další zajímavou věc - ono totiž potom vlastně (kromě těch příjmů) vůbec nezáleží na tom, co do toho účetnictví naplácáte, je to tak? Tak k čemu se vlastně vede, to už mi asi nikdo nezodpoví :-) (evidenci DPH ponechávám stranou, to je o něčem jiném) J.F.
http://poradna.koj.cz/priklady_ucto_evid.php
?)
Mohu i nadále uplatňovat výdaje procentem z příjmů, když jsem podnikatel, ale můj obrat za rok přesáhl 15 milionů?
Můžete, ale jste účetní jednotkou a musíte od přespříštího roku vést podvojné účetnictví.
Re: Závěr?
Ne že bych si troufala dělat závěr za všechny, ale můj soukromý je, že i při paušálu se zřejmě musí vést účetnictví, ale je úplně jedno, jak bude vypadat :-))) Někdo by to určitě vyjádřil vtipněji, ale já bych se možná nevyjádřila nevhodně, tak už s tím dávám pokoj :-) J.F.
Re: Závěr?
>>>>>>Snažím se dopátrat přesně podle znění zákona, jak je
>>>>>>to vlastně s povinností DE nebo účetnictví v případě
>>>>>>paušálu podle §7/9. V odst.9 je uvedena povinnost
>>>>>>vést
>>>>>>záznamy o příjmech a evidenci pohledávek. Všichni si
>>>>>>to
>>>>>>automaticky vztahujeme na OSVČ, kteří by jinak vedli
>>>>>>DE. Vyvozujeme z toho, že DE vést nemusí. Ale jak je
>>>>>>to
>>>>>>s OSVČ, které povinně vedou účetnictví? Analogicky by
>>>>>>účetnictví vést nemuseli? Moc by mě zajímaly názory
>>>>>>na
>>>>>>tuto otázku. J.F.
>>>>>>********************************
>>>>>Vést účetnictví musí. Tak bych zaúčtovala jen příjmy
>>>>>a
>>>>>případné ZP či SP. Ale je pravda že je jednodušší a
>>>>>bez otázek účtovat skutečné náklady.
>>>>******************
>>>To je už jedno proč se to účetnictví vede, ale hlavní
>>>je že se vede a nikdo vám nemůže vytknout že ne.
>>>Doložíte závěrku, kde si FÚ ověří co potřebuje.
>>
>>http://poradna.koj.cz/priklady_ucto_evid.php
>>?)
>>Mohu i nadále uplatňovat výdaje procentem z příjmů,
>>když jsem podnikatel, ale můj obrat za rok přesáhl 15
>>milionů?
>>
>>Můžete, ale jste účetní jednotkou a musíte od
>>přespříštího roku vést podvojné účetnictví.
>>
>***************************
>Ne že bych si troufala dělat závěr za všechny, ale můj
>soukromý je, že i při paušálu se zřejmě musí vést
>účetnictví, ale je úplně jedno, jak bude vypadat :-)))
>Někdo by to určitě vyjádřil vtipněji, ale já bych se
>možná nevyjádřila nevhodně, tak už s tím dávám pokoj :-)
>J.F.
>************************
Myslím, že pro vedení účetnictví jsou předpisy a nemůže si jej každý vést jak chce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 2. 2006 15:26
Snažím se dopátrat přesně podle znění zákona, jak je to vlastně s povinností DE nebo účetnictví v případě paušálu podle §7/9. V odst.9 je uvedena povinnost vést záznamy o příjmech a evidenci pohledávek. Všichni si to automaticky vztahujeme na OSVČ, kteří by jinak vedli DE. Vyvozujeme z toho, že DE vést nemusí. Ale jak je to s OSVČ, které povinně vedou účetnictví? Analogicky by účetnictví vést nemuseli? Moc by mě zajímaly názory na tuto otázku. J.F.