Re: Platba zahraničního zákazníka a DPH
Dodání zboží do jiného členského státu je od daně osvobozeno, a to se zachováním nároku na odpočet daně, pokud jde o dodání zboží do jiného členského státu uskutečněné v tuzemsku plátcem daně, a to osobě registrované k dani v jiném členském státě. Přitom zboží je při dodání odesláno nebo přepraveno z tuzemska plátcem daně (prodávajícím) nebo pořizovatelem nebo zmocněnou třetí osobou. Plátce daně registrovaný v ČR uplatňuje osvobození od daně tehdy, pokud zboží dodává za úplatu osobě, která je registrována k DPH v jiné členské zemi, osobě, která má přiděleno DIČ a toto DIČ plátci sdělila. Ten si případně ověřil platnost tohoto DIČ. V případě, že jsou tyto podmínky splněny, plátce daně vystavuje daňový doklad, na kterém uvede částku za zboží bez DPH, a uvede na něm i sdělení, že toto dodání zboží je osvobozeno od daně podle § 64 ZDPH a že povinnost přiznat daň vzniká pořizovateli zboží. Náležitosti dokladu najdete v § 34/3 ZDPH a povinnost přiznat v § 22/3 ZDPH
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
20. 2. 2006 16:55
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak mám vystavit fakturu zahraničnímu odběrateli. Jak je to s DPH? Mám na fakturu uvádět DPH? Má DPH odběratel zaplatit? Jak potom odvedu DPH?
Já se v tom moc nevyznám, tak děkuji za každou odpoveď.