Re: SZM a úrok z hypotéky
1. Jestli jste OSVČ v roce 2005 již 3.rokem, musíte mít minimální základ daně a potom nemůžete uplatnit společné zdanění
2. Pokud podnikáte 1. nebo 2. rokem, můžete si tam to SP a ZP dát, jít do ztráty a uplatňovat SZM
3.úroky z hypotéky můžete uplatnit, pokud nemovitost používáte k bydlení (tzn. užíváte ji a tedy tam máte i trvalé bydliště)
Děkuji za odpověď, ale nemohu s Vámi plně souhlasit. Podnikám déle než 3 roky a v roce 2005 nemám zdanitelný příjem a tudíž se na mě nevztahuje ust. o min. základu daně. Když do DAP vyplním výdaje za soc. a zdrav. pojištění, dostanu se ztráty, tak potom by se na mě asi min. základ daně vztahoval? Dokonce jsem přesvědčená, že si manžel může uplatnit odpočet i na manželku.
No, jo, asi máte pravdu, teď koukám na §7c, ale je to tady nějaký šroubovaný, musím si to nakreslit
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 2. 2006 20:23
Prosím o radu. Jsem OSVČ s 0 příjmem, s manželem (zaměstnanec + OSVČ) chceme uplatnit společné zdanění manželů.
Můžu v daň. přiznání k nulovým příjmům vykázat daňový výdaj za soc. a zdrav. pojištění, který mě dostane do ztráty? Nebo do ř. 103 pojistné napsat 0?
Dále bych prosila o radu ve věci uplatnění úroku z hypotéky v daň. přiznání, když oba dva (účastníci úvěr. smlouvy) máme trvalé bydliště dle OP jinde než společnou domácnost s nezletilými dětmi, kterou jsme financovali z úvěru? K předmětné nemovitosti máme doklad o vlastnictví. Děkuji za odpovědi.