SZM a úrok z hypotéky

• (neregistrovaný)

20. 2. 2006 20:23

Prosím o radu. Jsem OSVČ s 0 příjmem, s manželem (zaměstnanec + OSVČ) chceme uplatnit společné zdanění manželů.
    Můžu v daň. přiznání k nulovým příjmům vykázat daňový výdaj za soc. a zdrav. pojištění, který mě dostane do ztráty? Nebo do ř. 103 pojistné napsat 0?
    Dále bych prosila o radu ve věci uplatnění úroku z hypotéky v daň. přiznání, když oba dva (účastníci úvěr. smlouvy) máme trvalé bydliště dle OP jinde než společnou domácnost s nezletilými dětmi, kterou jsme financovali z úvěru? K předmětné nemovitosti máme doklad o vlastnictví. Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 2. 2006 22:36

Lena (neregistrovaný)

Re: SZM a úrok z hypotéky
      1. Jestli jste OSVČ v roce 2005 již 3.rokem, musíte mít minimální základ daně a potom nemůžete uplatnit společné zdanění
      2. Pokud podnikáte 1. nebo 2. rokem, můžete si tam to SP a ZP dát, jít do ztráty a uplatňovat SZM
      3.úroky z hypotéky můžete uplatnit, pokud nemovitost používáte k bydlení (tzn. užíváte ji a tedy tam máte i trvalé bydliště)

• 22. 2. 2006 0:43

Hana (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, ale nemohu s Vámi plně souhlasit. Podnikám déle než 3 roky a v roce 2005 nemám zdanitelný příjem a tudíž se na mě nevztahuje ust. o min. základu daně. Když do DAP vyplním výdaje za soc. a zdrav. pojištění, dostanu se ztráty, tak potom by se na mě asi min. základ daně vztahoval? Dokonce jsem přesvědčená, že si manžel může uplatnit odpočet i na manželku.

• 22. 2. 2006 8:44

Lena (neregistrovaný)

No, jo, asi máte pravdu, teď koukám na §7c, ale je to tady nějaký šroubovaný, musím si to nakreslit

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).