Re: výdaje % za rok 2005-pro taky Lenka
Dívala jsem se na to, je to bezva, ale řekněte mi, jak vy se díváte na to vyplňování přiznání za rok 2005?? Jde mi o řádek 101 příjmy. Stále nemohu narazit na jednotné stanovisko - i tady říkají, že jsou jiné názory (to mi tedy pomohli...), jaké příjmy dávat a pak z čeho vypočítat paušál . Vždyť se pak daň diametrálně liší!!! Já nedříve "zastávala" názor, jaký je uveden zde,že v ř.101 vyloučím z příjmů již zdaněné příjmy (v r.04) a pak vypočítám paušál.Jenže jsem se zde v diskuzi dozvěděla, že "je správně" dát do ř.101 všechny příjmy (pak souhlasí i přehled SP a ZP) a pak přes řádek 106 základ daně snížit... - jenže to se pak %paušál počítá z větší částky a daň vyjde úplně jiná!! co vy na to?
Jo taky se mi to tak nějak líbí... ale,když nad tím přemýšlím, tak dáváme vlatně do řádku 101 příjmy, na které jsem již "uplatnila" náklady v roce 2004... - vždyť proto se dodaňují...! A takhle bych si z nich znovu uplatnila výdaje.... (vychází to lépe...).
Prostě se mi zase začíná líbit ta první verze - v ř.101 zdanitelné příjmy a holt do Přehledů ZP a SP uvádět jiné číslo...
Pohledávka roku 2004 - dodaněná dodatečným DP
zaplacená v roce 2005 = 80.000,-Kč
zaplacené vyfakturované pohledávky 2005 = 400.000,-Kč
celkové příjmy roku 2005 = 480.000,-Kč
50% výdaje = 240.000,-Kč
řádek č 106 = - 80.000,-Kč
Základ daně 160.000,-Kč, ale měl by být 200.000,-Kč
A co dát do výdajů %, jen ty procenta z faktur vystavených v roce 2005? Nedávat tam 240.000,-, ale dát tam 200.000,-Kč?
Pak by to vyšlo.
Vy si to paní M. stále komplikujete, sice vám vyjde daň při výpočtu z skutečných příjmů vyšší, ale pak si základ daně zase tím řádkem 106 snížíte, takže nakonec vám daň vyjde tak jako tak správně, a navíc vám sedí Přehledy na ř. 101. To co tu používají některé kolegyně, tedy snížit 101 a do přehledů to zase zvýšit mi připadne nesystémové :-).
To je pravda, jenže podle § 23 odstavec 8 se upravuje "rozdíl" mezi příjmy a výdaji, nikoli že by se upravovaly příjmy. Rozdíl mezi příjmy a výdaji je podle mne rozdíl mezi ř. 101 a 102, tedy mezi skutečnými příjmy a skutečnými výdaji, tedy to co je na řádku 103, dokonce se to i tak jmenuje :-).
Já nerad někoho lámu a přesvědčuji, ale když se podívám do pokynů k příloze 1, mám jasno. Na ř. 101 dávám příjmy dle evidence podle §7 odst.10 nebo podle DE, tedy skutečné příjmy. A poslední věta k tomuto řádku zní: "Částky uvádějte p ř e d úpravou podle § 5 a § 23". Takže snižovat v řádku 101 příjmy o ty dodatečně zdaněné za rok 2004 je špatně.
V ř. 106 se pak v pokynech vyjmenovává jaké položky se sem píšou, mimo jiné se tam mluví o "částky úprav při ukončení nebo přerušení činnosti a při změně způsobu uplatňování výdajů!. Mně osobně to je jasné, udělám to tak jak píšu a myslím že mi to FÚ rozhodně nevrátí.
Omlouvám se, zapojuji se až teď, nebyla jsem na netu... Taky se mi příčí (a přitom bych ráda) vypočítávat % ze všech příjmů... Fakt mi to přijde nesprávné.... (už jsem z nich náklady-výdaje uplatňovala... Pokyny přitom vypadají taky rádoby srozumitelně. Já mám prostě obavu, že se obojí výklad momentálně možný a že až bude "po všem", tak vyrukují jen s jedním řešením (a já ho určitě nebudu mít...). Podle pana (?) N. přitom zaplatím méně,tak bych se měla radovat..., ale jsem asi srab :-))
Zeptám se asi takto: A čím by na vás vyrukovali ? že jste se držela Pokynů ? Ono totiž prvotně je ten § 23 odstavec 8 psán pro případy, kdy skončíte, pak je to jasné, dodaním pohledávky a hotovo. Taky bych pak mohl jít plakat na FÚ, že jsem musel odvést daně z něčeho, co mi třeba odběratel nakonec ani nezaplatí a nestane se to mým příjmem, nevím jestli by mi stát ty prachy vrátil :-)).
Ta změna způsobu uplatňování výdajů je na ten paragraf kapku násilně uplatněna, nicméně je jasná, než to někomu na MF dojde, buďme rádi za každé snížení daní :-)
Asi máte pravdu. Ono to v tom §23,odst.8 je taky o změně účtování nákladů tak hezky zasunuto téměř na konec.... Tak uvidím, když s ničím konkrétním nepřijdou do poloviny března, tak půjdu do toho, jak to uvádíte vy. Tam mi přijde správné, že se mi pak "rovná" řádek příjmů s Přehledem SP a ZP...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
21. 2. 2006 7:00
Za rok 2005 chci uplatnit v daňové evidenci výdaje procentem - 50%, ale nevím si rady s tím, že bych měla vypořádat závazky, pohledávky a zásoby za rok 2004 a podat dodatečné daňové přiznání, vždyť daňová evidence je o zaplacených příjmech a výdajích. To mám za rok 2004 dodanit pohledávky, které mi byly zaplaceny v roce 2005 a v roce 2005 je zdaním ještě jednou?
Děkuji za odpověď Lenka Š, Ústí