FO + PO

• (neregistrovaný)

21. 2. 2006 8:27

Dobrý den,
    pan Novák podniká jako FO a zároveň je jedinným jednatelem, majitelem v PO. V r.2005 uhradil DPH FÚ za PO z účtu FO a ta má tuto platbu zaúčtovanou jako mylnou, no a PO má dluh na DPH. Dále se mu také podařilo pár faktur přijatých v PO uhradit také z FO.Všechny tyto platby z FO probíhaly přes BÚ. No a nyní je za r.2005 FO v pokladně v mínusu a PO má velký zůstatek hotovosti. Navrhla jsem, že tyto mylné platby PO vrátí FO z pokladny. Jakto mám pořešit? Výdajovým dokladem z PO spáruji závazky a jak vyřeším vrácení peněz do FO? Doufám, že jsem to napsala srozumitelně.
    Poraďte, děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2006 10:42

business.center.cz (neregistrovaný)

Re: FO + PO
      Ty původní závazky PO byste zřejmě mohla uhradit závazkem vůči FO (ostatní závazky, popř. závazky vůči společníkům). Tím si vyčistíte ty původní závazky a vznikne Vám jeden balík závazků vůči FO, který uhradíte z pokladny.

Na straně FO máte zřejmě daňovou evidenci, takže tam asi není co řešit. Pokud přecijenom ty mylné úhrady někde evidujete, tak zřejmě jako nějaké pohledávky a zase vůči nim můžete dát příjem do pokladny.

Nezapomeňte u všech věřitelů zajistit, aby si správně spárovali úhrady a aby Vám tedy třeba FÚ nenapařil nějaké pokuty za neplacení DPH.

Robert Haken

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).