Re: jak zaúčtovat "skonto"?
Ano, je to pravděpodobně myšleno za včasné, resp.předčasné zaplacení. Máme pouze fakturu (teď jsem si všimla miniaturním písmem poznámky o platební podmínce-zvláštním ujednání, kde sdělují, že poskytují při úhradě před splatností faktury skonto..) a jako pokladní doklad je použita kopie faktury (je na ní totiž razítko placeno-hotově)
Aha, už to začínám chápat :-)) Já jsem zatím viděla skonta jen u faktur, které se platily přes účet, a u nich platící strana rovnou zaplatila méně. V obou případech bych skonto účtovala opačným znamenkem na výsledkový účet, na nějž byla předtím účtována příslušná faktura. Pokud tedy máte fakturu např. MD504 D211,
účtujte skonto MD221 D504 (nebo minus MD504 D221).
Já když účtuju skonta u faktur placených přes účet, účtuju takto:
Předpis MD504 D321 ... 100
Platba MD321 D221...95
Skonto MD321 D504 ... 5
(V nákladech je pak jen 95 = skutečně placená částka).
PS: Pokud jde o výjimečný případ a malou částku, asi by se to dalo zlikvidovat i proti mimořádným výnosům. Ale pokud by to bylo častěji a významnější částky, tak by bylo dobré promítnout to do skladové ceny nakupovaného zboží, tj. přeúčtovat ze 131 na 132, nejlépe nějakou analytiku k 132 vytvořenou pro tyto účely (skonta, bonusy).
Já vám do toho nechci kecat, když vám to tak krásně jde, ale jedná se zřejmě o bonus a podstatou bonusu je snížení nákladů na pořízení zboží, služby, materiálu ....Protože už dostala paní funn dopis, že dostane peníze, předpokládám že na 321 už faktury nevisí, že jsou uhrazené. Co takhle varianta
MD Dal
-100 (např.) 504 132
V podstatě to zboží které jste koupili bylo pro vás levnější, berte to jako dodatečnou slevu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 2. 2006 15:14
Od dodavatele nám přišla faxem zpráva, že proběhne v nejbližší době zaslání skonta na náš bank.účet. Jak jej mám tedy zaúčtovat?
Děkuji všem :o))