Rozvod - spěchá

• (neregistrovaný)

21. 2. 2006 15:21

Prosím o radu. S manželem se rozvádíme a jsme tak nějak docela dohodnuti. Máme družstevní byt, kdy on po mně nechce nic, pouze v přípradě prodeje mu dám polovinu nebo kdybych byt někdy pronajímala tak mu dám taky polovinu. Kam mám všude jít, aby bylo vše v pořádku. Družstvu musím zřejmě něco nahlásit atd.
    Zůstává manžel stále členem družstva? Nebo smlouvou, kterou jsem mezi sebou uzavřeli se jeho členství zruší.
    Ve smlouvě stojí, že dnem nabytí právní moci rozhodnutí o rozvodu budu výhradně já nájemcem bytu (tzn.že se odhlásí z trvalého bydliště) a nevím jak se ruší oficiálně členství v družstvu. Asi podle co je ve stanovách ne? Vystoupením nebo jak.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2006 15:49

Anonymní (neregistrovaný)

Re: rozvod - spěchá
      áno rozdíl je nájemce bytu a vlastník čl.práv - dle stanov družstva - tam vám určitě poradí...

• 21. 2. 2006 15:51

aa (neregistrovaný)

Musíte jednat podle stanov družstva, ta by to mělo být přesně upraveno.Společné členství manželů v družstvu zaniká rozvodem a dále dle uzavřené dohodyo majetk.vypořádání.

• 21. 2. 2006 16:57

J. (neregistrovaný)

A až bude byt pouze váš tak si s ním můžete dělat co chcete. Pronajímat, prodat a pod. a nemusíte manželovi nic dávat.

• 22. 2. 2006 9:08

právník (neregistrovaný)

Pokud vám byl "družstevní byt" přidělen za trvání manželství, t.j. oběma, tak se v případě rozvodu "družstevní byt" oceňuje cenou obvyklou, t.j. tržní v daném místě. Takže manžel má již v momentu rozvodu (nikoliv až třeba družst. byt prodáte) nárok na 1/2 tržní ceny bytu. Pokud by Váš manžel na uváděné "vyrovnání" skutečně přistoupil, tak mu z příp. budoucího prodeje či pronajímání "jen Vašeho družst. bytu" nic dávat nemusíte. Můžete se ovšem také dohodnout tak, že se zavážete mu splatit 1/2 tržní ceny bytu např. ve splátkách (z jeho pronajímání).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).