FO,OSVČ,DE, jak vytvořit cesťáky na MHD?

• (neregistrovaný)

21. 2. 2006 16:09

Dobrý den,
    přečetla jsem si ve vyhledaváči 14 dní nazpět všechno o cestovních náhradách. Ale stejně nevím to co potřebuji.
    Montér má trvalé byliště na Moravě. V Praze si platí ubytovnu a vyjíždí MHD a ,,modrými,, busy za prací do okolí, nemá auto ani si ho nepůjčuje. Má měsíčně 1 fakturu za montáže bez konkrétní adresy kde přesně montáž vykonával. Jízdenky nemá, jen občas měsíční nebo čtvrtletní pernamentku, ale ta se přeci nepočítá, že?
    Jak zpětně udělat cesťáky a stravné za rok 2005? Denně vypisovat kam jel? Myslím, že na plno věcí určitě zapomene. Předpokládám, že jezdil na jedno místo třeba celý měsíc montovat = práce ve výškách, tak možná o to by byla ta evidence cest a stravného jednodušší.
    Účtujete někdo prosím něco podobného a poradíte mi jak to v praxi zpětně vytvořit?
    Je lístek z vlaku z cesty z domova (Morava) do Prahy (ubytovna) daňovým výdajem?
    děkuji moc za laskavost
    AGA

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2006 17:32

N. (neregistrovaný)

Re: FO,OSVČ,DE, jak vytvořit cesťáky na
      Spoustu vašich otázek rovnou přeskočím, protože jse irelevantní, rovnou ocituji § 24 odstavec 2, písmeno k) daňově uznatelnými jsou ...výdaje (náklady) na pracovní cesty...přitom 1. na ubytování, na dopravu hromadnými dopravními prostředky ...a na nezbytné výdaje spojené s pracovní cestou v p r o k á z a n é výši.

Tedy nemá jízdenky, neprokáže, bohužel, má smůlu. Při tom jak vámi uvedený podnikatel eviduje své výdaje vám poradí jedno, ať přejde na vykazování výdajů procentem z příjmů a má klid.

• 22. 2. 2006 8:35

AGA (neregistrovaný)

Re: FO,OSVČ,DE, jak vytvořit cesťáky na
      Děkuji za informace, paní nebo pane N. ,
      ptala jsem se na tento problém proto, že mám informaci (a možná zkreslenou,tenkrát mě to moc nezajímalo) od bývalé kolegyně - inženýrka ekonomie a v současné době snad už i daňová poradkyně a ta mi v roce 2004 ukazovala jak zpracovala svoje cestáky po Praze. Řekla mi, že je jedno, že nejsou jízdenky. Pokud si to dobře vybavuju, udělala si v Excelu tabulku a tam psala: datum, odkud, kam, účel cesty a výši jízdenky (tenkrát snad 12Kč MHD).
      Pokud to je celé špatně, cesťáky mu dělat nebudu. A stravné je navázáno na vykázání služební cesty? Takže to mu taky nemůžu vytvořit? Děkuji za laskavost mi odpovědět.
      AGA

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).