Re: umělecká činnost
Tak to platí u sociálního pojištění.Když ji nechce prohlásit za soustavnou, tak nemusí.
Re: Jarko?
Jarko já jsem to o tom prohlášení činnosti za "nesoustavnou" pro sociálku slyšela, že platí o všech příjmech podle § 7/2/b, třeba u sportovců. Hledala jsem pro to nějakou oporu v zákonech, ale nic jsem nenašla. nevíte o tom něco přesnějšího? J.F.
Re: J.F.
Chtěl bych se touto cestou zeptat, když si jako student přivydělávám u jedné firmy na smlouvu o vytvořeni díla uzavřené podle ustanovení par. 12 autorského zákona č. 121/2000 Sb. ve zněni pozdějších novel, změn a doplňků, jak je to se zdaněním? Platí zde (příjem - nezdanitelné odpočty) * 15 % = daň? Soc. a zdrav. pojištění za mě platí stát, nebo je to jinak ? Slyšel jsem, ze to může být bráno jako plnohodnotné podnikáni :( a pak to je podle par. 7, ale na to nemůžu najít vypočet jak daně, tak i soc. a zdravotního.
JV: Ve Vašem případě se jedná o příjem podle autorského zákona. Tyto příjmy sice patří do §7 ZDP (zákona o daních z příjmů), ale jedná se o příjmy z jiné samostatné výdělečné činnosti - přesně podle odst. 2, písm. a) §7 ZDP. Postup při zdanění si můžete vybrat podle svého rozhodnutí, a to v souladu s možnostmi, které nabízí zákon - buď uplatníte výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů, nebo můžete uplatnit výdaje ve výši 40 % z dosažených příjmů. Dosaženými příjmy má zákon na mysli skutečně vyplacené příjmy za zdaňovací období 2005. Daň se vypočte tak, že se sečte hrubý příjem a odečtou se výdaje, ať již skutečné nebo "procentuální", tak obdržíte tzv. základ daně (ZD). Pokud jste si v daném zdaňovacím období platil i pojistné (sociální, zdravotní), tak lze ještě ZD o toto pojistné snížit a obdržíte tak upravený ZD. Sazba daně se pohybuje od 15 % do 32 % progresivně podle výše upraveného ZD. Sociální pojištění platit povinně nemusíte, pokud si u SSZ nepodepíšete prohlášení, že tuto činnost vykonáváte jako soustavnou. Zdravotní pojištění platit musíte, postupuje se tak, že upravený ZD znásobíte 45 % a dostanete vyměřovací základ, ten znásobíte sazbou 13,5 % a dostanete výši zdravotního pojištění za r. 2005.
Jarko díky, zrovna jsem tam jednoho sportovce poslala :-( Už vidím, jak se ho zeptají, jestli má živnostenský list a když řekne, že ano, tak to bude vyřízené... To, že je ŽL na jinou činnost už zkoumat nebudou, jeho to nenapadne a já nemám čas tam s každým chodit. Tak to jsem zvědavá :-) J.F.
Ono je opačně - umělec nebo sportovec musí prohlásit, že činnost koná soustavně. Dokud neprohlásí, není pojištěn. Řeší to § 9 z. o důchodovém pojištění č. 155/1955 Sb.:
d) výkon umělecké nebo jiné tvůrčí činnosti na základě autorskoprávních vztahů, {12} pokud se podle prohlášení osoby konající tuto činnost jedná o soustavný výkon,
....
f) výkon činností neuvedených v písmenech a) až e) a vykonávaných vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení příjmu; {14} za výkon těchto činností se však nepovažuje pronájem nemovitostí (jejich částí) a movitých věcí. {15} Podmínkou zde je, že podle prohlášení osoby konající tyto činnosti se jedná o soustavný výkon.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
21. 2. 2006 16:51
Dobrý den,prosím, jaký je rozdíl, když dělá DJ svou činnost na živnostenský list,nebo bez ŽL jako uměleckou činnost? Myslím pro vedení evidence a danění. Děkuji moc. Prohledala jsem už kde co a moudrá z toho nejsem.