Re: umělecká činnost
Tak to platí u sociálního pojištění.Když ji nechce prohlásit za soustavnou, tak nemusí.
Re: Jarko?
Jarko já jsem to o tom prohlášení činnosti za "nesoustavnou" pro sociálku slyšela, že platí o všech příjmech podle § 7/2/b, třeba u sportovců. Hledala jsem pro to nějakou oporu v zákonech, ale nic jsem nenašla. nevíte o tom něco přesnějšího? J.F.
Re: J.F.
Chtěl bych se touto cestou zeptat, když si jako student přivydělávám u jedné firmy na smlouvu o vytvořeni díla uzavřené podle ustanovení par. 12 autorského zákona č. 121/2000 Sb. ve zněni pozdějších novel, změn a doplňků, jak je to se zdaněním? Platí zde (příjem - nezdanitelné odpočty) * 15 % = daň? Soc. a zdrav. pojištění za mě platí stát, nebo je to jinak ? Slyšel jsem, ze to může být bráno jako plnohodnotné podnikáni :( a pak to je podle par. 7, ale na to nemůžu najít vypočet jak daně, tak i soc. a zdravotního.
JV: Ve Vašem případě se jedná o příjem podle autorského zákona. Tyto příjmy sice patří do §7 ZDP (zákona o daních z příjmů), ale jedná se o příjmy z jiné samostatné výdělečné činnosti - přesně podle odst. 2, písm. a) §7 ZDP. Postup při zdanění si můžete vybrat podle svého rozhodnutí, a to v souladu s možnostmi, které nabízí zákon - buď uplatníte výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů, nebo můžete uplatnit výdaje ve výši 40 % z dosažených příjmů. Dosaženými příjmy má zákon na mysli skutečně vyplacené příjmy za zdaňovací období 2005. Daň se vypočte tak, že se sečte hrubý příjem a odečtou se výdaje, ať již skutečné nebo "procentuální", tak obdržíte tzv. základ daně (ZD). Pokud jste si v daném zdaňovacím období platil i pojistné (sociální, zdravotní), tak lze ještě ZD o toto pojistné snížit a obdržíte tak upravený ZD. Sazba daně se pohybuje od 15 % do 32 % progresivně podle výše upraveného ZD. Sociální pojištění platit povinně nemusíte, pokud si u SSZ nepodepíšete prohlášení, že tuto činnost vykonáváte jako soustavnou. Zdravotní pojištění platit musíte, postupuje se tak, že upravený ZD znásobíte 45 % a dostanete vyměřovací základ, ten znásobíte sazbou 13,5 % a dostanete výši zdravotního pojištění za r. 2005.
Jarko díky, zrovna jsem tam jednoho sportovce poslala :-( Už vidím, jak se ho zeptají, jestli má živnostenský list a když řekne, že ano, tak to bude vyřízené... To, že je ŽL na jinou činnost už zkoumat nebudou, jeho to nenapadne a já nemám čas tam s každým chodit. Tak to jsem zvědavá :-) J.F.
Ono je opačně - umělec nebo sportovec musí prohlásit, že činnost koná soustavně. Dokud neprohlásí, není pojištěn. Řeší to § 9 z. o důchodovém pojištění č. 155/1955 Sb.:
d) výkon umělecké nebo jiné tvůrčí činnosti na základě autorskoprávních vztahů, {12} pokud se podle prohlášení osoby konající tuto činnost jedná o soustavný výkon,
....
f) výkon činností neuvedených v písmenech a) až e) a vykonávaných vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení příjmu; {14} za výkon těchto činností se však nepovažuje pronájem nemovitostí (jejich částí) a movitých věcí. {15} Podmínkou zde je, že podle prohlášení osoby konající tyto činnosti se jedná o soustavný výkon.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 2. 2006 16:51
Dobrý den,prosím, jaký je rozdíl, když dělá DJ svou činnost na živnostenský list,nebo bez ŽL jako uměleckou činnost? Myslím pro vedení evidence a danění. Děkuji moc. Prohledala jsem už kde co a moudrá z toho nejsem.