Re: opět a znovu mateřská dovolená
To Vám takto nikdo neřekne, protože neznáme konkrétní výši Vašich mezd. Vaši první mateřskou vypočítala účetní tak, že sečetla mzdy ve 12ti měsících před měsícem, ve kterém jste šla na mateřskou. Pak sečetla kal. dny v těchto měsících a od nich odečetla kal. dny nemocí v těchto měsících, kal. dny OČR a kal. dny neplaceného volna. Součet mezd podělila výsledným počtem kal dní a dalším výpočtem byla zjištěna denní mateřská dávka.
Až byste nastupovala na druhou mateřskou, tak se opět bude postupovat stejně. Jestliže v těch 12ti měsících před měsícem, ve kterém nastoupíte na druhou mateřskou, nebudete mít žádný příjem ani odpracovaný den, pak se účetní vždy podívá o další 3 měsíce zpětně, až narazí na 3měsíční období, ve kterém najde mzdu a odpracovaný den (dny). A z tohoto pak pak bude vypočítaná ta druhá mateřská.
---------------------------------------------
takže jestli jsem to správně pochopila, pokud budu pokračovat v RD a otěhotním za dva roky, dojde naše účetní zpětně až ke mzdě za rok 2005 červenec-červen-květen :-) ještě jsem zapomněla dodat, že mi PPM vyplácela OSSZ ale to bude stejný výpočet že
Ano, pokud nepřerušíte rodičovskou a nenastoupíte zpět do práce (do téhož prac. poměru, v kterém jste teď na rodičovské), pak účetní dojde až do doby před první mateřskou. Ale ta výše druhé mateřské může být jiná než ta první, protože ta první byla počítána z jiného období. Ovšem nikdo Vám nezaručí, zda se uvedeným způsobem bude počítat mateřská za dva roky a také nikdo nezaručí, jestli v té době budete mít zaměstnavatele (kdyby náhodou zkrachoval), za tu dobu se zase zákon může změnit. Ale výpočet bude stejný, ať už mateřskou dostáváte prostřednictvím sociálky nebo prostřednictvím zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 2. 2006 9:42
dobrý den, prosím vás můžete mi poradit, vím že tu už nějaká diskuze na toto téma proběhla, ale nejsem z ní moc moudrá, chtěla bych to vysvětlit na mém případu:
v zaměstnání jsem stále vedená, ale jsem na mateřské-nyní RD, mám půl roční holčičku, druhé dítko bychom chtěli až malé budou cca 2 roky, jak to bude potom s mateřskou tedy s vyplácením PPM? jde mi o to jestli budu brát podobně velké peníze jako při této první PPM nebo bude pro mě lepší skončit RD, nastoupit do práce a potom otěhotnět.
děkuji vám moc za radu