Re: Opravná pol.k pohledávkám
-------------
Dobrý den,
díky, je to tak zrušila jsem opravné položky a vyřadila z 311 a dala na podrozv.účet, jen mi vrtá hlavou jak někdo uhlídá, že je zaplaceno vše, protože se to bude platit víc jak 4 roky? Proto jsem to tak chtěla dát... možná tedy dát k inventurám 646 nějakou analytikou a vysvětlení a kolik ještě zbývá k doplacení.
Díky
Blanka
>>>V roce 2003 byly vyřazeny daňové opravné položky,
>>>pohledávka byla u soudu proto ve výši 100%,tato
>>>pohledávka
>>>byla vyřazena ze salda na podrozvahovou evidenci. V
>>>roce 2005 proběhl soud a exkecue na dlužníka, ten se
>>>dohodl s naší firmou, že bude platit po částech, aby
>>>neproběhla exekuce. POhledávka je 152 000 dlužník
>>>bude
>>>platit po 3tis. měsíčně.
>>>Mám dát do účetnictví zpět celkovou výši pohledávky?
>>>protože se bude platit několik let, a aby bylo jasné
>>>kolik se má ještě doplatit?
>>>
>>>nevím jak účtovat?
>>>315x325 celková pohledávka na základě rudeozsudku
>>>221x315 částečná úhrada 1x za měsíc
>>>325x648 do výnosů
>>>
>>>nebo jen 1x za měsíc
>>>221x648 a k 648 psát do inventur nějaké vysvětlení a
>>>kolik zbývá doplatit?
>>>Tohle jsem našla v knihách, ale jen že se zaplatila
>>>celá částka naráz.
>>>
>>>díky
>>>Blanka
>>>------------------------------------------
>>Jestli jsem vás pochopila dobře, zrušili jste opravné
>>položky a provedli odpis pohledávky.
>>Vzhledem k tomu, že již pohledávku nemáte evidovanou
>>v
>>účetnictví budete jednotlivé splátky účtovat 221/646
>>/výnos z odepsaných pohledávek/.
>-------------
>Ještě mě tak napadlo, že jste ty pohledávky ani opr.položky nemuseli vyndat z účta, protože pokud byla pohledávka u soudu, prodlužuje se promlčecí lhůta /a teď nevím jestli je to 4, nebo 10 let ale tak nějak/. Inventuru 6xx účtů neděláte, pouze rozvahových, ale v podrozvahové evidenci si vždy na konci roku doplníte kolik bylo za příslušný rok uhrazeno , pokud toho není moc tak by to snad nebylo tak pracné, ale i tak jak jste to chtěla udělat by to možná šlo... Mějte se hezky
-------
Ano, jenže jsme se domnívali,že to už nikdy neuvidíme, jednalo o paní, která je v důchodu, soud rozhodl, že už na sebe měla vyhlásit konkurz a všechno ji to dal k úhradě, strach, že by přišel exekutor ji donutil jednat s naší právničkou. Pohledávku chtěla vyhodit i auditorka.... takže je to takhle.. myslím, že nic nepokazím ať to udělám jakkoliv..
mějte se hezky
|Blanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 2. 2006 15:18
V roce 2003 byly vyřazeny daňové opravné položky, pohledávka byla u soudu proto ve výši 100%,tato pohledávka byla vyřazena ze salda na podrozvahovou evidenci. V roce 2005 proběhl soud a exkecue na dlužníka, ten se dohodl s naší firmou, že bude platit po částech, aby neproběhla exekuce. POhledávka je 152 000 dlužník bude platit po 3tis. měsíčně.
Mám dát do účetnictví zpět celkovou výši pohledávky? protože se bude platit několik let, a aby bylo jasné kolik se má ještě doplatit?
nevím jak účtovat?
315x325 celková pohledávka na základě rozsudku
221x315 částečná úhrada 1x za měsíc
325x648 do výnosů
nebo jen 1x za měsíc
221x648 a k 648 psát do inventur nějaké vysvětlení a kolik zbývá doplatit?
Tohle jsem našla v knihách, ale jen že se zaplatila celá částka naráz.
díky
Blanka