Re: SZM, pročítala jsem, ale nenašla odp
>Musíte mít od Vašeho zaměstnavatele vystavené "Potvrzení o zdanitelných příjmech", ze kterého vycházíte při sestavování SZM, musíte opsat částky, které máte uvedeny na tomto potvrzení. Uvedete si také do odpočitatelných položek 38.040+7100. Pokud byste si nevěděla rady, napište na email:proksova@jakacom.net, klidně Vám to spočítám, počítám to každý den.
Dobrý večer, pravdu jsem v souvialosti se SZM už
>pročetla kdejaký novinový článek i téměř všechny příspěvky
>na tomto serweru, ale stejně si nevím rady....
>v roce 2005 jsem měla z DOPP příjem 38.520,-, který
>byl zdaněn zálohovou daní. protože jsem ČID a
>38.040+7.100=45.140, zálohová daň vycházela 0. sestavuji SZM a
>nevím, jestli těch 38.520 musím uvádět jako příjem ze
>závislé činnosti nebo mohu napsat 0. vím, že 21700 si
>manžel uplatnit nemůže, protože můj důchod je vyšší než
>38.040........najde se někdo hodný, kdo mi poradí? při
>tak malých příjmech, které jako rodina se 3dětmi máme,
>by to pro nás znamenalo úsporu dalších 5.000 na dani.
>moc děkuji
Ten příjem z DOPP zdaněný zálohovou daní musíte do SZM uvést jako váš příjem. Jako odčit.položky potom u vás 38040 a 7100, u manžela 38040. Takže suma sumárum ve vašem případě paradoxně zdaníte nyní společně při společném zdanění těch 38520 Kč.
Oba názory jsou nesmysl, pane kolego :-). 38520 už zdaněno BYLO, odpočty při tom uplatněny BYLY. Tyto skutečnosti se pouze promítnou do celkového vyúčtování v DP. V dalším roce bych doporučila částku za DPP rozdělit do jednotlivých dohod tak, aby nepřesáhly 5000 za měsíc, srážková daň už se na rozdíl od záloh nikde uvádět nebude a V DP se bude moci uplatnit ne už odpočet, ale sleva u dalších příjmů. J.F.
víte, mým zaměstnavatelem je vlastně můj otec (OSVČ), kterému dělám administrativu a DE. nejsem mzdová účetní a nevyznám se v tomto příliš.....jen co jsem vyčetla a vydedukovala, často chybně:-((. chtěla jsem, aby se otec vyhnul platbě srážkové daně a já měla malinko více peněz, tak jsem na FÚ podepsala Prohlášení a otec se přihlásil k platbě zálohové daně (tak radili na FÚ, i když jsem předem řekla, že mě otec bude vyplácet tak, aby zálohová daň byla 0, tady cca 3500/měs.) ano, vidím to tak, že se zpátky vrátím ke klasice a nebudu experimentovat. však on tatínek má na to, aby těch pár stovek srážkové daně zaplatil. děkuji všem a přeji hezký večer. Kája
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 2. 2006 19:32
Dobrý večer, pravdu jsem v souvialosti se SZM už pročetla kdejaký novinový článek i téměř všechny příspěvky na tomto serweru, ale stejně si nevím rady....
v roce 2005 jsem měla z DOPP příjem 38.520,-, který byl zdaněn zálohovou daní. protože jsem ČID a 38.040+7.100=45.140, zálohová daň vycházela 0. sestavuji SZM a nevím, jestli těch 38.520 musím uvádět jako příjem ze závislé činnosti nebo mohu napsat 0. vím, že 21700 si manžel uplatnit nemůže, protože můj důchod je vyšší než 38.040........najde se někdo hodný, kdo mi poradí? při tak malých příjmech, které jako rodina se 3dětmi máme, by to pro nás znamenalo úsporu dalších 5.000 na dani. moc děkuji