Re:
My dovážíme zboží ze Švýcarska, vezmu fakturu za zboží + dopravu - úsek CH, D, CZ + poplatek za celní odbavení v zahraničí = ZD, z toho počítám DPH 19%.
Účtuji 395/343 a 343/395 pouze o DPH, takto mi to poradil daňový poradce.
Dříve to počítala sama Celnice, DPH se platilo Celnici a já jsem si nárokovala odpočet na vstupu, teď si to počítám sama a nikomu se nic neplatí. DPH musí být uvedeno jak na vstupu, tak na výstupu.
Kurs používám dle Celnice, který mi uvedou na JSD.
Re:
Ano, účtuji fakturu za zboží 131/321 není předmětem DPH, zvlášť JSD a zvlášť dopravu 131/321 osvobozeno od DPH. Mám také jinou firmu na dopravu.
Re: účtování dovozu zboží - prosím
Ani nemůže sedět, protože do účta přepočítáte Vaším kurzem, a Základ pro DPH je přepočten právě celním kurzem.
Proto je lepší nejdříve zaúčtovat fakturu 5../321 a interním dokladem, kde si vypíšete, co všechno patří do základu daně pro výpočet DPH + uvedení do daň.přiznání samostatně zaúčtujete povinnost a nárok DPH, proto se účtuje 343/395, 395/343 aby se DPH dostalo na obě strany v daň.přiznání(nebo i343AE/343AE-co Vám dovolí SW).
Do nákladů zboží i dopravu dostanete při samotném účtování došlé faktury - viz výše, jak uvádím.
Re: dííky Aňo-ještě prosím kontrolu
ano, fakturu za zboží i přepravu zaúčtujete samostatně kurzem ČNB(dle Vaší směrnice),
pro výpočet základu DPH si někde pěkně vypíšete částku v cizí měně za zboží, za dopravu, celní poplatky, event.další - blíže §38.
Doprava se tam započítává - úsek po 3. zemi, úsek po EU a úsek po ČR do prvního místa určení (máte uvedeno na JSD).
Na fakturách od přepravců to takto bývá rozepsáno.
Záleží jaké dodací podmínky máte uvedeny na JSD.
Pokud DDU - tak je již cena zahrnuta v ceně a již se nepřipočítává - viz §38/1b)
**
nedopsala jsem to - na tomto interním dokladě přepočtete samozřejmě pouze a jenom celním kurzem.
Moc si s tím lámete hlavu
- do nákladů dáte jen faktury, co dojdou (zboží,doprava)
- pro výpočet DPH si pomyslně načtete vše, co máte a přes int. doklad zaúčtujete pouze a jenom DPH!!!
343/395, 395/343, nebo 343../343.. , aby se Vám dostalo do daň. přiznání na ř. 260/265 + 340/345
Vy jste takové zlato !
Víte mě celou dobu trápilo, že výpočtu od celního úřaduje jiný kurz než jaký potřebuji zaúčtovat a pochopitelně se mi to v zaúčtování faktury tlouklo.
V přiznání DPH to mám správně 265/345.
Teď už vím jak na to. Aňo ještě jednou díky moc a omlouvám se že jsem Vás tak zdržela. Věšet už se nechci ! Krásný den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
23. 2. 2006 10:54
Prosím šikulky o radu:
s.r.o. dováží zboží ze třetí země. Faktura vystavená na 9488.40 Eur, přiložen výpočet DPH od celní služby : celní hodnota 280.577, ost.poplatky 23168, základ pro DPH 303745, DPH 5% 15187.25.
Strašně se peru s účtováním, daň.poradce se v tom taky motá.
Můžete prosím někdo napsat jak to správně zaúčtovat, jaký použít kurs ?
Moc díky!!!