Re:
My dovážíme zboží ze Švýcarska, vezmu fakturu za zboží + dopravu - úsek CH, D, CZ + poplatek za celní odbavení v zahraničí = ZD, z toho počítám DPH 19%.
Účtuji 395/343 a 343/395 pouze o DPH, takto mi to poradil daňový poradce.
Dříve to počítala sama Celnice, DPH se platilo Celnici a já jsem si nárokovala odpočet na vstupu, teď si to počítám sama a nikomu se nic neplatí. DPH musí být uvedeno jak na vstupu, tak na výstupu.
Kurs používám dle Celnice, který mi uvedou na JSD.
Re:
Ano, účtuji fakturu za zboží 131/321 není předmětem DPH, zvlášť JSD a zvlášť dopravu 131/321 osvobozeno od DPH. Mám také jinou firmu na dopravu.
Re: účtování dovozu zboží - prosím
Ani nemůže sedět, protože do účta přepočítáte Vaším kurzem, a Základ pro DPH je přepočten právě celním kurzem.
Proto je lepší nejdříve zaúčtovat fakturu 5../321 a interním dokladem, kde si vypíšete, co všechno patří do základu daně pro výpočet DPH + uvedení do daň.přiznání samostatně zaúčtujete povinnost a nárok DPH, proto se účtuje 343/395, 395/343 aby se DPH dostalo na obě strany v daň.přiznání(nebo i343AE/343AE-co Vám dovolí SW).
Do nákladů zboží i dopravu dostanete při samotném účtování došlé faktury - viz výše, jak uvádím.
Re: dííky Aňo-ještě prosím kontrolu
ano, fakturu za zboží i přepravu zaúčtujete samostatně kurzem ČNB(dle Vaší směrnice),
pro výpočet základu DPH si někde pěkně vypíšete částku v cizí měně za zboží, za dopravu, celní poplatky, event.další - blíže §38.
Doprava se tam započítává - úsek po 3. zemi, úsek po EU a úsek po ČR do prvního místa určení (máte uvedeno na JSD).
Na fakturách od přepravců to takto bývá rozepsáno.
Záleží jaké dodací podmínky máte uvedeny na JSD.
Pokud DDU - tak je již cena zahrnuta v ceně a již se nepřipočítává - viz §38/1b)
**
nedopsala jsem to - na tomto interním dokladě přepočtete samozřejmě pouze a jenom celním kurzem.
Moc si s tím lámete hlavu
- do nákladů dáte jen faktury, co dojdou (zboží,doprava)
- pro výpočet DPH si pomyslně načtete vše, co máte a přes int. doklad zaúčtujete pouze a jenom DPH!!!
343/395, 395/343, nebo 343../343.. , aby se Vám dostalo do daň. přiznání na ř. 260/265 + 340/345
Vy jste takové zlato !
Víte mě celou dobu trápilo, že výpočtu od celního úřaduje jiný kurz než jaký potřebuji zaúčtovat a pochopitelně se mi to v zaúčtování faktury tlouklo.
V přiznání DPH to mám správně 265/345.
Teď už vím jak na to. Aňo ještě jednou díky moc a omlouvám se že jsem Vás tak zdržela. Věšet už se nechci ! Krásný den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 2. 2006 10:54
Prosím šikulky o radu:
s.r.o. dováží zboží ze třetí země. Faktura vystavená na 9488.40 Eur, přiložen výpočet DPH od celní služby : celní hodnota 280.577, ost.poplatky 23168, základ pro DPH 303745, DPH 5% 15187.25.
Strašně se peru s účtováním, daň.poradce se v tom taky motá.
Můžete prosím někdo napsat jak to správně zaúčtovat, jaký použít kurs ?
Moc díky!!!