Re: ?výdaje %,když mám pohledávku a záva
Pokud jste v roce 2004 vedl DE nebo účetnictví, pak o pohledávku zvýšíte základ daně v dodatečném přiznání za 2004 (podle §23 odstavec 8 zákona o DP) a v roce 2005 ji zase vyndáte (pokud byla uhrazena v 2005) z ZD přes tabulku E. Závazku z prosince 2005 se to netýká.
A jak by to prosím bylo, kdybych později zase přecházel z paušálu na vedení DE?? Zase by se muselo něco upravovat dodatečnám přiznáním a nebo už předem s tím nějak počítat? A jak to srovnat před tím přechodem va DE ??
Lepší je s tím počítat a nemít "přetahované" závazky a pohledávky z roku na rok /pokuď to jde/. Jinak zase musíte dělat dodatečné přiznání.
Jo a k tomu roku 2005. Tu již zdaněnou pohledávku za rok 2004 prostě neuvedete v příjmech v daň.přiznání (a tudíž z ní nebudete počítat paušální náklady) pouze s ní budete počítat do Přehledů za SP a ZP za rok 2005. Tak je to nejčistší, i když jsou 2 varianty...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 2. 2006 11:06
Dobrý den,
můžu uplatnit za rok 2005 výdaje 50%, když mám 1 nezaplacenou pohledávku z roku 2004 a z prosince 2005 závazek (1 FA za telefon, zaplacená dle datumu splatnosti v lednu 2006)?
Děkuji za odpoveď !!!!!!!!!!!
Jestli je problém v té pohledávce, udělal bych tedy, že mi byla v roce 2005 zaplacena.Abych se jí zbavil.
Ještě jednou děkuji za radu a návod jak na to.