Re: Pořízení hm. majetku - prosím spěchá
Vždy z toho, co platíte, takže z 8730 - to je pořizovací cena stroje.
Divím se ale, že rabat je odečten, myslela jsem vždycky, že rabat je přirážka:-((
Pokud jste tedy neplatili žádnou zálohu, odvedete DPH z přepočtené částky 8730 EUR.
8730EUR přepočtete také Vaším účetním kurzem a tato bude pořiz.cenou HM.
Uvedené slevy, či přirážky uvádějí pro svoje účely (např. ze skladu musí odepsat ve skladové ceně + přirážky, - slevy = cena prodejní)
Jen upřesním, že může nastat tato situace:
částka k úhradě 8730EUR
- někde dole na faktuře máte uvedeno např. 2% skonto při včasné platbě.
Potom by pro Vás byla PC i cena pro výpočet DPH 8730EUR, ale uhradili byste pouze 8555,40EUR a ty 2% skonto=174,60 byste zaúčtovali 321/648.
Pokud je ale sleva uvedena přímo na faktuře - je pośkytnuta k DUZP a je součástí základu daně.
Paní Aňo, moc děkuju. Ještě jeden dotaz, pak tedy skonto nepůjde na 5.. mínusem, ale snížení pořiz. ceny stroje? Je uvedené jako položka faktury, cena k úhradě je už po odečtení. Takže není vázáno na dobu splatnosti.
**
Ne,není - vztahuje se přímo k Vašemu zdanitelnému plnění, protože je uvedena přímo na faktuře, dle které kupujete stroj - tudíž ke dni zdanitelného plnění.
Pokud by to byla jen sleva - jako platební podmínka, musela by být fakturována někdy dodatečně (tato platební podmínka není v zákoně uvedena, protože v tomto případě se nejedná o zdanitelné plnění ani osvobozené plnění - prostě nemá nic s DPH ani se neuvádí do daň.přiznání).
Kuk na § 36/5 - Váš případ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
23. 2. 2006 11:31
Koupili jsme stroj z Německa. Prosím, poraďte:
1. v jaké částce zaúčtovat do pořízení
2. ze které částky spočítat DPH
Faktura má tyto položky:
Cena za stroj 10 000 EUR
Rabat 10% 1 000 EUR
Skonto 3% 270 EUR
K úhradě 8 730 EUR
Mám o rabat ponížit cenu stroje, tzn. zaúčtovat také na 042 mínusem? Nebo mít na 042 celých 10000? Skonto bych asi dala na 568 mínusem, když je součástí faktury.
DPH mám počítat z 10000 EUR, ostatní položky nezařadit do přiznání, nebo tam patří také? Fofruju před termínem DPH a vůbec mi to nepřemýšlí.