Re: Spolupracující osoba
Na hospodu nespoléhejte, jsou tam všichni hodně chytří už po 3 panáku. Pokud vím tak jde vždy o propočet kolik by manžel zaplatil na daních a pokud jste žena v domácnosti a není za vás plátcem pojistného stát tak může příjmy a výdaje dělit i na vás. Doporučuji ovšem, aby tento propočet udělala účetní nebo daňový poradce pokud tomu nerozumíte. Můžete se rozhnodnout, že např. vy jako spolupracující osoba se budete podílet 30% na příjmech a výdajích a na základě této částky se u manžela krátí ¨příjmy a výdaje a vy podáte daňové jako spolup. o. S tím samožřejmě podáte i přehled na sociální a zdravotní.
Co ostatní souhlasíte s tímto postupem?
Ale budete pak platit ještě zálohy na soc.p. a z.p.-ale nelekejte se-pokud rozdělíte příjmy-manžel bude jistě platit o něco míň na zálohách.Vám se pak tyto příjmy započtou na důchod.Nemusí na Vás napsat 30%-ale i max.50%.Pozor -částka za rok nesmí přesáhnou 540000,-.
Já si tedy myslím, že i když je plátcem pojistného stát, tak mohu být spolupracující osoba.
Pokud budete s manželem spolupracovat, tak na SP a ZP neušetříte nic - ušetříte na daních.
A můj názor: pokud nemáte svůj příjem a nechcete si platit (zatím) na důchod, tak bych do spolupráce nešla, neb je pro Vás výhodnější SZM (teda pokud pro něj splňujete podmínky).
Tak to vidím já.
Přesně tohle mi poradila kamarádka ... SZM, že to vyjde stejně .. ale to víte ... když se chytří kamarádi sejdou k knajpě :-) Oni mu totiž nakvákali, že on si uplatní všechny výdaje a rozdělí pouze rozdíl mezi příjmy a výdaji a já že si navíc budu moci uplatnit ještě výdaje procentem. To mi teda přišlo dost z cesty. No ale není se čemu divit že ? :-)
Ne, tak to není. Spolupracující se dělí o příjmy i o výdaje. Kolik % příjmů tolik % výdajů.
Při SZM jste na tom lépe. Neb vy si na sebe uplatníte odčitatelnou položku 38.040,-Kč a manžel na Vás ještě 21.720,-Kč.
Pokud by jste spolupracovala, tak by si manžel nemohl uplatnit na Vás těch 21.720,-Kč
"Paní" si toho zaměňuje :-))))) Hlavně "paní" často nestačí zírat co je v hospodě zaručeně "kvalitních" daňových poradců. Obzvlášť po nějaké té "zo kápce". Ono to je vesměs o veškerých odborných pracech. Jsem ráda, že ve spolupracujících osobách mám jasno a asi příště zajdu taky do restauračního zařízení pochytat nějaká ta "moudra" abych tady skutečné odborníky odbourala průzkumem veřejného mínění o daních. Díky ještě jednou
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
24. 2. 2006 7:48
Prosím o radu, v čem spočívá výhoda spolupracující osoby? Kde se to hlásí? A jak by to vypadalo v kostce u nás. Manžel má příjmy jako OSVČ cca 900.000,- ročně. Skutečné náklady cca 500.000,- ročně. Já jsem v domácnosti. Přišel s radama z hospody a já si s tím mám poradit a přitom tomu nerozumím.Předem dík a omlouvám se za to že nevím :-)