Dobrý den,
oba postupy jsou v podstatě možné. Jak správně uvádíte, byla to vaše chyba, nezbývá než opravit roční zúčtování. V souladu s § 38i zákona o daních z příjmů poplatníkovi, kterému byla sražena daň vyšší, než je stanoveno, nebo kterému byl vyplacen daňový bonus nižší, než měl být, vrátí plátce daně vzniklý rozdíl, pokud neuplynuly 3 roky od konce lhůty pro podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti. Plátce daně je povinen nejdříve vrátit tento rozdíl a poté může podat dodatečné vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti. O tento vrácený rozdíl sníží plátce daně nejbližší odvod záloh správci daně. Jinak se vzniklý rozdíl vrátí na základě daňového přiznání nebo dodatečného daňového přiznání podaného poplatníkem. Protože se jedná o období před účinností zákonného senátního opatření od roku 2014, mělo by se postupovat dle dosavadního znění zákona. Srovnáme-li novou a původní úpravu, je v tomto případě postup v podstatě obdobný (Poplatníkovi, kterému byla sražena daň vyšší, než je stanoveno, vrátí plátce daně přeplatek, pokud neuplynuly tři roky od konce zdaňovacího období, v němž přeplatek vznikl).
V tiskopise vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období 2013 se již neprovádí opravy předcházejících zdaňovacích období. Veškeré opravy předcházejících období je nutné provádět pouze formou dodatečného vyúčtování k příslušnému zdaňovacímu období. Oprava ročního zúčtování z roku 2012 se samozřejmě projeví ve vyúčtování za rok 2013, tj. přeplatky ze zúčtování z předchozího období.
S přáním příjemného dne Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
18. 2. 2014 18:07
Dobrý den. Špatně jsem provedla svému zaměstnanci roční zúčtování záloh daně z příjmu ze závislé činnosti za rok 2012. Zapoměla jsem mu zohlednit slevu na dani na manželku, která nedosáhla dostatečného příjmu. Zaměstnanec mě na to neupozornil a já jsem na to přišla až nyní. Můj dotaz je: můžu udělat nové (opravné) zúčtování záloh za rok 2012, od vzniklého přeplatku daně odečíst částku, která již byla vyplacena při původním zúčtování a částku mu vyplatit se mzdou? Nebo si musí zaměstnanec podat dodatečné daňové přiznání a částku přeplatku mu vyplatí přímo FÚ? Zúčtováním by to bylo jednodušší i s ohledem na to, že to byla moje chyba a ne zaměstnancova, nemusel by složitě vypisovat daňové přiznání. Ale nevím , jestli to takhle lze. Děkuji za odpověď.