Hlavní navigace

Chybné roční zúčtování daně ze závislé činnosti

  • (neregistrovaný)

    18. 2. 2014 18:07

    Dobrý den. Špatně jsem provedla svému zaměstnanci roční zúčtování záloh daně z příjmu ze závislé činnosti za rok 2012.  Zapoměla jsem mu zohlednit slevu na dani na manželku, která nedosáhla dostatečného příjmu. Zaměstnanec mě na to neupozornil a já jsem na to přišla  až nyní. Můj dotaz je: můžu udělat nové (opravné) zúčtování záloh za rok 2012, od vzniklého přeplatku daně odečíst částku, která již byla vyplacena při původním zúčtování a částku mu vyplatit  se mzdou? Nebo si musí zaměstnanec podat dodatečné daňové přiznání a částku přeplatku mu vyplatí přímo FÚ? Zúčtováním by to bylo jednodušší i s ohledem na to, že to byla moje chyba a ne zaměstnancova, nemusel by složitě vypisovat daňové přiznání. Ale nevím , jestli to takhle lze. Děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 2. 2014 12:46

      autorka

      Dobrý den,

      oba postupy jsou v podstatě možné. Jak správně uvádíte, byla to vaše chyba, nezbývá než opravit roční zúčtování. V souladu s § 38i zákona o daních z příjmů poplatníkovi, kterému byla sražena daň vyšší, než je stanoveno, nebo kterému byl vyplacen daňový bonus nižší, než měl být, vrátí plátce daně vzniklý rozdíl, pokud neuplynuly 3 roky od konce lhůty pro podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti. Plátce daně je povinen nejdříve vrátit tento rozdíl a poté může podat dodatečné vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti. O tento vrácený rozdíl sníží plátce daně nejbližší odvod záloh správci daně. Jinak se vzniklý rozdíl vrátí na základě daňového přiznání nebo dodatečného daňového přiznání podaného poplatníkem. Protože se jedná o období před účinností zákonného senátního opatření od roku 2014, mělo by se postupovat dle dosavadního znění zákona. Srovnáme-li novou a původní úpravu, je v tomto případě postup v podstatě obdobný (Poplatníkovi, kterému byla sražena daň vyšší, než je stanoveno, vrátí plátce daně přeplatek, pokud neuplynuly tři roky od konce zdaňovacího období, v němž přeplatek vznikl).   

      V tiskopise vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období 2013 se již neprovádí opravy předcházejících zdaňovacích období. Veškeré opravy předcházejících období je nutné provádět pouze formou dodatečného vyúčtování k příslušnému zdaňovacímu období. Oprava ročního zúčtování z roku 2012 se samozřejmě projeví ve vyúčtování za rok 2013, tj. přeplatky ze zúčtování z předchozího období.

      S přáním příjemného dne  Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).