Plátce - příjemce služby autora
Poplatník - autor
a) povinnost odvést srážkovou daň má plátce - viz § 7 odst. 6 a § 36 odst. 2 písm t) zákona o daních z příjmů
b) této povinnosti nelze nijak utéct
c) vy máte možnost sraženou daň vyúčtovat, pokud příjmy, ze kterých byla sražena daň zahrnete do daňového přiznání - viz § 36 odst. 7 zákona o daních z příjmů
d) vy rozhodně nikoho nezatěžujete - se podívejte čí to je návrh (úřednická vláda Miloše Zemana) a kdo to schválil (senát pod vedením sociální demokracie) a že k tomu Komora daňových poradců zpracovala více než 50 stránkový dokument připomínek, a že je nikdo nevzal v potaz ... já jenom doufám, že bude líp - a to ne kvůli straně ANO, ale kvůli tomu, že novou náměstkyní ministra financí pro daně je Simona Hornochová (sama daňová poradkyně)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 2. 2014 21:26
Mám dotaz ohledně Vyúčtování daně vybírané srážkou: povinnost srazit daň je v okamžiku vyplacení odměny (mzdy). Povinnost odvést daň je do konce následujícího měsíce po měsíci, kdy došlo k výplatě. Jak to tedy mám uvést v přiznání, když byla daň sražena např. v lednu a zaplacena v únoru? Sloupeček 1, 2 a 8a (sražená daň) do ledna a sloupec 10 (vyplacená daň) do února? Ještě jeden dotaz ohledně vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti: řádek 05 - počet zaměstnanců k poslednímu dni kalendářního měsíce - mám sem započítat například i zaměstnance na dohodu o provedení práce - zdaněno srážkovou daní, když měl sepsánu dohodu na obodbí 1.3.2013-31.12.2013, ale poslední příjem měl v září 2013 - pak až do konce roku nic... Poradí mi prosím někdo? Moc moc děkuji Martina