Manko do normy

  • (neregistrovaný)

    24. 2. 2006 18:14

    Ve směrnici mám uvedeno, že výtratné u piva vznikající při narážení sudů a čištění trubek je mankem do normy ve výši 1,5 litru z každého druhu piva za týden. Dle likvidačního protokolu se toto výtratné promítne do účetnictví min. každý měsíc. Vedu perfektní skladovou evidenci a chci, aby fyzický stav skladu souhlasil se s evidenčním. Proto, když mi číšník odevzdá denní rozpis a tam má uvedeno, že odepsal 0,5 l. piva kvůli narážení sudu nebo čištění trubek, musím tento půllitr odepsat ze skladu. Nevím jak. Udělala bych to výdejkou, ale jak zaúčtuji? Vlastně vůbec nevím jak zaúčtuji manko do normy. Mohlo by to být analyticky 549AA/132 - do normy a 549XX/132 - nad normu. To, co je nad normu bych uvedla v DP jako položku zvyšující základ daně a to, co je do normy bych už nikde neuváděla?
    Jenže vlastně ani nejde o manko, ale o "Technické nebo technologické úbytky a úbytky vyplývající z přirozených vlastností zásob vznikající např. rozprachem, sesycháním v rámci technologických úbytků ve výrobním, zásobovacím nebo odbytovém procesu." Což si myslím, že nemá s účtem 549 nic společného.
    Prosím, pomozte mi se z toho vymotat. Děkuji moc.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 2. 2006 21:09

      Marie (neregistrovaný)

      Re: Manko do normy
      Manko do normy bych to účtovala tam, kam účtujete spotřebu čepovaného piva. Aź v případě manka nad normu bych účtovala na účet 549.

    • 24. 2. 2006 21:17

      Martina (neregistrovaný)

      Re: Manko do normy
      Spotřebu piva účtuji 504/211 - tržbyna baru. Vedu sklady "B". Znamená to, že výtratné piva (manko do normy) mohu zaúčtovat i během roku 504/132? Účet 132 totiž používám pouze na začátku a na konci roku, tak jsem z toho nesvá... Děkuji.

    • 24. 2. 2006 21:28

      Petra (neregistrovaný)

      Re: Manko do normy
      Jen pro info: manko zjištěné v průběhu roku (zboží) nad normu
      549/504 a zvyšuje se HV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).