Re: Manko do normy
Jen pro info: manko zjištěné v průběhu roku (zboží) nad normu
549/504 a zvyšuje se HV.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 2. 2006 18:14
Ve směrnici mám uvedeno, že výtratné u piva vznikající při narážení sudů a čištění trubek je mankem do normy ve výši 1,5 litru z každého druhu piva za týden. Dle likvidačního protokolu se toto výtratné promítne do účetnictví min. každý měsíc. Vedu perfektní skladovou evidenci a chci, aby fyzický stav skladu souhlasil se s evidenčním. Proto, když mi číšník odevzdá denní rozpis a tam má uvedeno, že odepsal 0,5 l. piva kvůli narážení sudu nebo čištění trubek, musím tento půllitr odepsat ze skladu. Nevím jak. Udělala bych to výdejkou, ale jak zaúčtuji? Vlastně vůbec nevím jak zaúčtuji manko do normy. Mohlo by to být analyticky 549AA/132 - do normy a 549XX/132 - nad normu. To, co je nad normu bych uvedla v DP jako položku zvyšující základ daně a to, co je do normy bych už nikde neuváděla?
Jenže vlastně ani nejde o manko, ale o "Technické nebo technologické úbytky a úbytky vyplývající z přirozených vlastností zásob vznikající např. rozprachem, sesycháním v rámci technologických úbytků ve výrobním, zásobovacím nebo odbytovém procesu." Což si myslím, že nemá s účtem 549 nic společného.
Prosím, pomozte mi se z toho vymotat. Děkuji moc.