Re: ještě paušál + odpisy
a) když přejde na paušál, sleduje odpisy pouze evidenčně a jinak jsou zahrnuty v tom paušálu, tedy plynou tak říkajíc bez užitku, nepřeruší se
b) pokus vede DE ne účetnictví a odepisuje, a vyplatí se mu některý rok odpisy neuplatnit, tak prostě přeruší odepisování v tom roce a začne zase až když má nízdé výdaje, ale to nesmí mít mezitím paušál
to mi jasné je, ale zákon stanoví odpisové sazby v maximální výši.
To znamená, že když použiju sazby nižší, tak odepíšu méně a prodlouží se mi doba odepisování?
A tyto nižší sazby musím nastavit hned na počátku odepisování nebo můžu v průběhu let s nimi pohybovat?
§ 30 odstavec 2 ZDP
(2) Poplatník provádí rovnoměrné (§31) nebo zrychlené odpisování (§32). Způsob odpisování pro každý nově pořízený hmotný majetek stanoví vlastník, s výjimkou uvedenou v odstavci 12, a n e l z e jej změnit po celou dobu jeho odpisování.
*** Vyberete si způsob odepisování rovnoměrné vs. zrychlené a tenhle způsob už změnit nemůžete. U rovnoměrných jsou stanoveny maximální sazby a můžete použít i nižší nebo třeba přerušit. U zrychlených máte jen volbu uplatnit stanovené koeficienty nebo přerušit ***
Re: pro Radku
tak ještě jednou! Nejde mi už o paušál - tam se vedou evidenčně...
Mám odpisy rovnoměrné - nižší sazbu než maximální - musím tuto sazbu dodržet při zahájení odpisování tu, co si zvolím, nebo MŮŽU tuto sazbu každý rok změnit - /samozřejmě nižší než je maximální/ - tak jak potřebuji - a odepisovat místo 4 let třeba 10?
Jedná se mi o to, jestli s tím můžu během těch let hýbat..??
v těchto odpovědích mám zmatek - můžu nebo nemůžu?
jak píše paní bdm, kdybyste měnila plynule sazby
každý
rok podle potřeby, to by pak už nebyly odpisy
rovnoměrné, ale nerovnoměrné :-)))
Ale u rovnoměrného odepisování tuto volbu máte -
je jen povinností nepřekročit ty maximální ***
Re: pro Radku
*** Souhlasím. Výjímku, kdy nemůžete u rovnoměrných odpisů použít ty nižší sazby, máte v §31/7 (v roce, kdy máte výdaje paušálem a když uplatňujete u odpisů jen poměrnou část). Takže když uplatníte výdaje paušálem, na kartě majetku si odpisy uvedete evidenční a ty maximální ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 2. 2006 10:13
Můžete mi potvrdit některé úvahy?
Když 2 roky odepisuje majetek a 3. rok přejde na paušál - odpisy se přeruší nebo jsou v tom paušálu /myslím si, že jsou v paušálu částkou toho, kterého roku, vypočítanou při nákupu majetku/
Odepisovat můžu nebo nemusím a doba je dle zákona o daních z příjmů a formy rovnom.nebo zrychlené. Tato doba je nejkratší, ale pokud se rozhodne odepisovat déle?
Může některý rok třeba snížit vypočtený daňový odpis /podle potřeby/ a prodlužovat dobu odepisování? Zrychlené nebo rovnoměrné dodrží, ale některý rok neuplatní náležející odpis a tím ho posune o další rok a tam si uplatní zbytek z toho roku?