Re: ještě paušál + odpisy
a) když přejde na paušál, sleduje odpisy pouze evidenčně a jinak jsou zahrnuty v tom paušálu, tedy plynou tak říkajíc bez užitku, nepřeruší se
b) pokus vede DE ne účetnictví a odepisuje, a vyplatí se mu některý rok odpisy neuplatnit, tak prostě přeruší odepisování v tom roce a začne zase až když má nízdé výdaje, ale to nesmí mít mezitím paušál
to mi jasné je, ale zákon stanoví odpisové sazby v maximální výši.
To znamená, že když použiju sazby nižší, tak odepíšu méně a prodlouží se mi doba odepisování?
A tyto nižší sazby musím nastavit hned na počátku odepisování nebo můžu v průběhu let s nimi pohybovat?
§ 30 odstavec 2 ZDP
(2) Poplatník provádí rovnoměrné (§31) nebo zrychlené odpisování (§32). Způsob odpisování pro každý nově pořízený hmotný majetek stanoví vlastník, s výjimkou uvedenou v odstavci 12, a n e l z e jej změnit po celou dobu jeho odpisování.
*** Vyberete si způsob odepisování rovnoměrné vs. zrychlené a tenhle způsob už změnit nemůžete. U rovnoměrných jsou stanoveny maximální sazby a můžete použít i nižší nebo třeba přerušit. U zrychlených máte jen volbu uplatnit stanovené koeficienty nebo přerušit ***
Re: pro Radku
tak ještě jednou! Nejde mi už o paušál - tam se vedou evidenčně...
Mám odpisy rovnoměrné - nižší sazbu než maximální - musím tuto sazbu dodržet při zahájení odpisování tu, co si zvolím, nebo MŮŽU tuto sazbu každý rok změnit - /samozřejmě nižší než je maximální/ - tak jak potřebuji - a odepisovat místo 4 let třeba 10?
Jedná se mi o to, jestli s tím můžu během těch let hýbat..??
v těchto odpovědích mám zmatek - můžu nebo nemůžu?
jak píše paní bdm, kdybyste měnila plynule sazby
každý
rok podle potřeby, to by pak už nebyly odpisy
rovnoměrné, ale nerovnoměrné :-)))
Ale u rovnoměrného odepisování tuto volbu máte -
je jen povinností nepřekročit ty maximální ***
Re: pro Radku
*** Souhlasím. Výjímku, kdy nemůžete u rovnoměrných odpisů použít ty nižší sazby, máte v §31/7 (v roce, kdy máte výdaje paušálem a když uplatňujete u odpisů jen poměrnou část). Takže když uplatníte výdaje paušálem, na kartě majetku si odpisy uvedete evidenční a ty maximální ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
25. 2. 2006 10:13
Můžete mi potvrdit některé úvahy?
Když 2 roky odepisuje majetek a 3. rok přejde na paušál - odpisy se přeruší nebo jsou v tom paušálu /myslím si, že jsou v paušálu částkou toho, kterého roku, vypočítanou při nákupu majetku/
Odepisovat můžu nebo nemusím a doba je dle zákona o daních z příjmů a formy rovnom.nebo zrychlené. Tato doba je nejkratší, ale pokud se rozhodne odepisovat déle?
Může některý rok třeba snížit vypočtený daňový odpis /podle potřeby/ a prodlužovat dobu odepisování? Zrychlené nebo rovnoměrné dodrží, ale některý rok neuplatní náležející odpis a tím ho posune o další rok a tam si uplatní zbytek z toho roku?