Re: Úroky z hypotéky - odečet?
¨¨
V úvěrové smlouvě jsem uveden jako dlužník s manželkou a v zákoně jsem našel, že můžu uplatnit odpočet u pozemku, pokud na něm začnu do 4 let stavět a samozřejmě, že tam budu stavět rod. dům a chci tam bydlet. Takže snad by to mělo být OK.
S těmi manžely/i (s tvrdým i měkkým) jsou pořád problémy :-) Já bych se bála uplatnit v DP manžela to potvrzení se jménem manželky, i když se v zákoně píše, že to mohou uplatnit oba (ale bůhví za jakých podmínek). Udělala bych společné zdanění, nevadí, že už manželce provedli roční zúčtování, jde to i tak.
Mimochodem zajímalo by mě, co by se stalo, kdyby se uplatňovaly úroky, stavba vedla jako pro účely bydlení a po postavení se prodala, nebo pronajímala - to fakt nevím. J.F.
>>>>>>Dobrý den, máme s manželkou hypotéku. Její
>>>>>>zaměstnavatel už jí provedl roční zúčtování daně,
>>>>>>můžu
>>>>>>si já ve
>>>>>>svém daňovém přiznání uplatnit odečet úroků z
>>>>>>hypotéky,
>>>>>>kdy potvrzení o zapl. úrocích je vystaveno na její
>>>>>>jméno?
>>>>>A ještě jsem zapoměl napsat, že se nejedná o hypotéku
>>>>>na byt, ale na koupi pozemku. Už mám vyřízené stav.
>>>>>povolení a začínám na koupeném pozemku stavět.
>>>>
>>>>Úroky z hypotéky byste mohl uplatnit i vy, pokud
>>>>budete veden jako dlužník.
>>>>Zda si vůbec můžete odečíst se dočtete v ZDP §15
>>>>odst.
>>>>3
>>>>podle toho k čemu ten dům bude sloužit.
>>>****************************
>>>S těmi manžely/i (s tvrdým i měkkým) jsou pořád
>>>problémy :-) Já bych se bála uplatnit v DP manžela to
>>>potvrzení se jménem manželky, i když se v zákoně
>>>píše,
>>>že to
>>>mohou uplatnit oba (ale bůhví za jakých podmínek).
>>>Udělala bych společné zdanění, nevadí, že už manželce
>>>provedli roční zúčtování, jde to i tak.
>>>Mimochodem zajímalo by mě, co by se stalo, kdyby se
>>>uplatňovaly úroky, stavba vedla jako pro účely
>>>bydlení
>>>a
>>>po postavení se prodala, nebo pronajímala - to fakt
>>>nevím. J.F.
>>>************************
>>
>>Jani, pokud by stavbu pronajímali, či prodali, budou
>>zpětně dodaňovat uplatněné úroky.
>*********************
>Opravdu? To jsem tedy nevěděla :-( Je to někde v
>zákoně? J.F.
Prodej nikoliv, ten jsem si asi sama vymyslela. Ale pronájem /spolu s použitím pro podnikání/ ano. Odst. 7) na konci.
>**************************
Ale přece nebudeme šířit poplašné zprávy. Dodaňování nehrozí. V §15/7 poslední věta vylučuje uplatnění úroků jako nezdanitelné částky v případě pronájmu nebo využití k podnikání (to ovšem neznamená, že je není možno uplatnit v § 9 nebo v § 7 (pokud zařazeno v OM).
Měla bych také prosím dotaz ohledně úroků. Já i manžel jsme dlužníci vůči bance, trvalé bydliště máme každý jiný, ale ani jeden v nemovitosti, v které po kolaudaci bydlíme a kterou jsme zafinancovali z hypotečního úvěru. Jsme uvedeni jen v katastru, děti jsou zatím nezletilé a bydliště mají dle rodičů. Četla jsem, že lze přiložit čestné prohlášení o místě bydlení, neboť platby za služby (el., plyn, voda, tel.) jsou na předmětnou nemovitost. Je možné i svědectví sousedů. Prosím o Váš názor či zkušenost. Děkuji předem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
26. 2. 2006 14:31
Dobrý den, máme s manželkou hypotéku. Její zaměstnavatel už jí provedl roční zúčtování daně, můžu si já ve svém daňovém přiznání uplatnit odečet úroků z hypotéky, kdy potvrzení o zapl. úrocích je vystaveno na její jméno?