Re: DPH - vyhnu se tak penále?
Po podání řádného přiznání se oprava (asi do 30ti dnů po podání řádného) provádí odvoláním, tzn.že vytisknete přiznání DPH správně, na čelní stránku napíšete slovo "odvolání" a zanesete na FÚ. Daň doplatíte do správné výše. Za nějaký čas přijde od FÚ rozhodnutí o tom jak s odvoláním naložil. Penále je myslím 0,1% za každý den prodlení.
Určitě: zaplatit hned, dodatečné podat po 30 dnech (pozor, únor je krátký, tak to neuspěchat :-)) Do 30 dní se musí dělat odvolání, jak už tady někdo psal, a s tím jsou ty komplikace. Penále vyměří nebo nevyměří podle toho, jak bude vysoké. Do 100 Kč se nevyměřuje (zákon o správě daní a poplatků §63 odst.6)
penále se počítá za dobu, kdy byl nedoplatek. pokud doplatíte hned, bude penále jen do té chvíle. a nevím, proč nechcete podat odvolání . možná bude vytočenej správce, protože bude muset psát rozhodnutí:-)
do řádného termínu každé další přiznání je opravné. nic se neděje, platí posledně podané
od podání řádného (nebo opravného) do 30 dní je odvolání.
po třiceti dnech je dodatečné.
jestli se jedná o dph za leden, poslat opravné ještě dnes poštou, doplatit a je to o.k.
Moc děkuji všem za odpovědi. To odvolání se tedy může napsat ještě před vyměřením daně, jestli tomu dobře rozumím. Spíš to ale jen zaplatím. To jak píšete, paní Radko, jako že se nic hrozného nestane, když bude vytočenej správce :-))) - tak já mám radši správcové nevytočené :-))) J.F.
mám ještě jedno řešení, které tu zatím myslím nikdo nenavrhoval
1) napište vzdání se práva odvolání proti řádnému daňovému přiznání, stačí 1 věta
2) podejte dodatečné přiznání, když se vzdáte práva odvolání, nabyde DP právní moc a je možné ihned podat dodatečné
Tento postup doporučuji v případě, že se jedná o větší částku, protože z dodatečného DP je penálko jen 0,05% denně, při podání odvolání je to jednou tolik, tzn. 0,1% za každý den jako při pozdní platbě
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 2. 2006 12:29
Podle zákona schválnosti po odeslání DPH se objevily nesrovnalosti - výsledkem je nutnost zaplatit vyšší DPH. Dodatečné se dá poslat až po uplynutí určité lhůty, mezitím nabíhá penále. Co když pošleme tu chybějící částku hned - vyhneme se tak vyměření penále? žádné nedoplatky a dluhy nemáme, takže by to mělo zůstat na účtě DPH. Kdysi jsem po tom pátrala, ale bylo mi řečeno, že je v tom nějaký háček, ale nemůžu si na to vzpomenout. Tajně doufám, že se sem podívá také paní Radka :-) J.F.